Döntött az országos főállatorvos: ez az intézkedés minden baromfitartót érint

Döntött az országos főállatorvos: ez az intézkedés minden baromfitartót érint

agrarszektor.hu
A kötelező zárt tartás visszavonását követően újabb enyhítő intézkedésről döntött az országos főállatorvos. A rendelkezés értelmében, már nem lesz kötelező a szárnyasvad-állomány természetbe való visszaengedése előtti tamponvizsgálat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az országos főállatorvos visszavonta a 2020. november 11-én az ország teljes területén elrendelt, szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfi (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtti kötelező tamponvizsgálatot - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Fontos, hogy a vízibaromfik (naposbaromfi kivételével) továbbtartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés) megelőző 72 órán belüli kötelező mintavétel továbbra is érvényben marad. A szállítmány indításának azonban ezután sem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése érvényben marad az esetlegesen jelen lévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében.

Kiemelten fontos, hogy a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. Ennek megfelelően a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Az intézkedések célja a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett úton történő találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?