2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Állat

Elégedetlenek az árral a tejtermelők

Hiába van keresleti piac, nem emelkedik az átvételi ár, így a folyamatosan növekvő termelési költségeket nehéz kompenzálni. Főleg úgy, hogy a nyári kánikulában kétszámjegyű csökkenést mutat a tejtermelés. Így látja a helyzetet a Tej Terméktanács.
 
 

A világpiaci helyzet kiegyensúlyozottnak tekinthető, mindazonáltal jelentősek a keresleti oldalt érintő bizonytalanságok (pl. Brexit, olajárak és az USA-vámok). A globális keresletet jelenleg Kína mozgatja, ahol az afrikai sertéspestis miatt még nagyobb szükség lehet a tej és tejtermék Európából származó importjára - írja elemzésében a Tej Termékanács. Hozzáteszi:  A következő hónapokban az időjárás miatt is a keresleti piac irányába mozdul a trend, hiszen

a nyári hőstressz hatására a megtermelt nyerstej mennyisége akár kétszámjegyű csökkenést is mutathat, ami a spot árak további erőteljes emelkedését hozhatja.

A szakmaközi szervezet az ágazati nehézségeket is vázolja. Hazai viszonylatban az erősödő infláció, az input költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A tejtermelők és a tejfeldolgozók is érzik a munkaerőköltségek folyamatos emelkedését. A tejiparból hiányzik a szakképzett munkaerő, amelynek pótlása szintén jelentős anyagi teher. Kétszámjegyű energiaár- és egyéb költségnövekedésről (pl. szennyvíz, víz, fuvardíj, csomagolóanyag, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, munkaruházat stb.) számolnak be a szervezet tagjai. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A 1,5%-os UHT tejek átadói ára azonban 7 hónapja nem mozdul, 144-146 Ft/liter között ragadt, a trappista sajtoknál pedig 9 hónapja nem mozdultak el az árak az 1203-1241 Ft/kg közötti sávból. Tény, hogy két éve, 2017 nyarán is ezeket az átadói árakat láttuk. Eközben az ágazatot felemésztő infláció mértéke 2019. év folyamán a korábbi éveket jóval maghaladja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu