2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Állat

Ez durva: több millió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára

Hét hónap alatt ötmillió Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra Amerikában, véget ért ugyanis az első olyan kísérlet, ahol génmódosított rovarok szabadba telepítésével próbálkoznak. A cél, a vadon élő szúnyogok terjesztette vírusos megbetegedések csökkentése, és habár az első eredmények pozitívak, még több állatot kell majd szabadon bocsátani annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak arról, a módosított példányok valóban segítenek abban, hogy csökkenjen a teljes populáció száma.
 
 

Az amerikai Oxitec biotechnológiai cég kutatói úgy módosították a chikungunya- és dengue-lázat, zikát és sárgalázat is terjesztő szúnyogfajt, hogy a nőstény példányokra halálos gént tartalmazó hímeket engedtek szabadon. A terv szerint a módosított hímek párosodnak a vadon élő nőstényekkel, de minden nőstény ivadék elpusztul. A hím utódok tovább viszik a gént, így egyre kevesebb nőstény marad életben, a populáció pedig egyre kisebb lesz - írja a Nature-re hivatkozva az Infostart. A halált hozó gén működött, hiszen a hímekkel párosodó összes nőstény példány elpusztult még azelőtt, hogy elérte volna a felnőtt kort. A kutatócsoport emellett azt is megállapította, hogy a halálos gén két-három hónapig, vagyis a szúnyogok körülbelül három generációjáig maradt fenn a vadon élő populációban.

Az Oxitec most kiterjesztett kutatásokat végez, ám ez sem tudja megállapítani azt, hogy a szúnyogok hordozta betegségek előfordulása csökken-e a beavatkozás hatására. Floridában ugyanis, ahol a kísérletet végzik, nem fordul elő annyi az Aedes aegypti példányai által terjesztett betegség, hogy ez kiderülhessen. Amerika más területein sem okoznak ehhez megfelelő számú betegséget szúnyogok, ezért nagyobb befektetésre és más területen végzett kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy kiderülhessen, mi a valós közegészségügyi hatás.

Ráadásul betegségkitörések akkor is előfordulhatnak, ha az Aedes aegypti populáció alacsony, így a szúnyogpopuláció csökkentése nem feltétlenül eredményezi a betegségek visszaszorítását. Emellett nem csökkenti a szúnyogirtások szükségességét sem az adott területen, mivel ott a szúnyogok mindössze 4 százalékát adja az Aedes aegypti. Mindezek ellenére a helyi egészségügyi hatóság támogatja a kísérletet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben