Ez durva: több millió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára

Ez durva: több millió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára

agrarszektor.hu
Hét hónap alatt ötmillió Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra Amerikában, véget ért ugyanis az első olyan kísérlet, ahol génmódosított rovarok szabadba telepítésével próbálkoznak. A cél, a vadon élő szúnyogok terjesztette vírusos megbetegedések csökkentése, és habár az első eredmények pozitívak, még több állatot kell majd szabadon bocsátani annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak arról, a módosított példányok valóban segítenek abban, hogy csökkenjen a teljes populáció száma.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai Oxitec biotechnológiai cég kutatói úgy módosították a chikungunya- és dengue-lázat, zikát és sárgalázat is terjesztő szúnyogfajt, hogy a nőstény példányokra halálos gént tartalmazó hímeket engedtek szabadon. A terv szerint a módosított hímek párosodnak a vadon élő nőstényekkel, de minden nőstény ivadék elpusztul. A hím utódok tovább viszik a gént, így egyre kevesebb nőstény marad életben, a populáció pedig egyre kisebb lesz - írja a Nature-re hivatkozva az Infostart. A halált hozó gén működött, hiszen a hímekkel párosodó összes nőstény példány elpusztult még azelőtt, hogy elérte volna a felnőtt kort. A kutatócsoport emellett azt is megállapította, hogy a halálos gén két-három hónapig, vagyis a szúnyogok körülbelül három generációjáig maradt fenn a vadon élő populációban.

Az Oxitec most kiterjesztett kutatásokat végez, ám ez sem tudja megállapítani azt, hogy a szúnyogok hordozta betegségek előfordulása csökken-e a beavatkozás hatására. Floridában ugyanis, ahol a kísérletet végzik, nem fordul elő annyi az Aedes aegypti példányai által terjesztett betegség, hogy ez kiderülhessen. Amerika más területein sem okoznak ehhez megfelelő számú betegséget szúnyogok, ezért nagyobb befektetésre és más területen végzett kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy kiderülhessen, mi a valós közegészségügyi hatás.

Ráadásul betegségkitörések akkor is előfordulhatnak, ha az Aedes aegypti populáció alacsony, így a szúnyogpopuláció csökkentése nem feltétlenül eredményezi a betegségek visszaszorítását. Emellett nem csökkenti a szúnyogirtások szükségességét sem az adott területen, mivel ott a szúnyogok mindössze 4 százalékát adja az Aedes aegypti. Mindezek ellenére a helyi egészségügyi hatóság támogatja a kísérletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?