2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Állat

Ez zseniális: csak hínárt esznek a világ legmenőbb juhai

A Skóciához tartozó Orkney-szigetek egyik legészakibb tagja North Ronaldsay. A szigetet mindössze ötven ember és közel kétezer birka lakja, mégsem ez benne a különleges. Hanem az a 19. századi, közel 21 kilométer hosszú kőfal, ami körbeveszi a sziget partjait, és elzárja a birkákat a belső, füves területektől, ezáltal arra kényszerítve őket, hogy a jobbára köves tengerparton találjanak maguknak élelmet.
 
 

1832-ben North Ronaldsay akkori lakosai egy kétméteres magasságú falat emeltek a sziget partjainál, amellyel elzárták a birkákat a sziget belső, füves legelőitől, ahol a szarvasmarhákat tartották, írta meg a BBC. Ennek következtében a North Ronaldsay birkái, az ember által háziasított első birkafélék talán legközelebbi leszármazottai, a jobbára terméketlen tengerpartokon voltak kénytelenek táplálékot keresni maguknak. North Ronaldsay juhállománya a világon egyedülálló módon kizárólag hínáron él, ezáltal a világ talán leginkább környezetkímélőbb módon tartott állatai.

A szigeten élők szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a juhok éheznének. Még sosem fordult elő olyan, hogy túl kevés lett volna a hínár, és takarmányozni kellett volna a juhokat. A hínárdiéta és a ridegtartás pedig kifejezetten az állatok előnyére vált: a sziget juhai jó húsban vannak, de csak három- vagy négyéves koruk után vágják le őket. Húsuk telt és ízletes, így nemcsak a helyi séfek dolgoznak vele előszeretettel, a legnagyobb londoni hotelek éttermeiben is különlegességnek számítanak. Amikor II. Erzsébet királynő a gyémántjubileumát ünnepelte, az ünnepi menüben a North Ronaldsay-i birkahús is helyet kapott.

Fotó: Fionn McArthur/Star Point Media

A nyilvánvaló gazdaságosság mellett van még egy szempont, ami miatt a hínárféléknek nagy szerepe lehet a jövő állattartásában. Ez pedig a metánkibocsátás kérdése. Az már régóta ismert, hogy a kérődzők emésztési folyamatai során nagy mennyiségű metángáz keletkezik. Ezt a problémát jelenleg többen, többféleképpen próbálják megoldani. Az egyik ilyen kezdeményezés Új-Zélandhoz kötődik, ahol mérésekkel keresik a legkisebb kibocsátású juhokat, hogy aztán ezek adják a következő nemzedék törzsállományát, ami végül az emésztési folyamatok átalakulását hozza.

Ugyancsak Új-Zélandon dolgoznak egy új, hínáralapú tápanyag-kiegészítőn, amely az állatok üvegházhatású gázkibocsátását akár 80%-ban is visszafoghatja. Azt, hogy a hínárfélék jelenléte az állati táplálkozásban csökkenti a káros kibocsátásokat, már amerikai, ausztrál és új-zélandi kutatások is megerősítették. A szakértők szerint a megfelelő hínárfélék megtalálása után azok állati takarmányba való keverése lesz a következő nagy feladat. Az állatok ugyanis meglepően válogatósak tudnak lenni, és ha valami nem ízlik nekik, azt egyszerűen otthagyják. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a hínár olyan formában legyen jelen a jövő takarmányaiban, hogy azt mindenféleképpen megegyék az állatok.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu