Ezt sokan nem tudják: így védik az állatokat a hőségtől a profi magyar gazdák

Ezt sokan nem tudják: így védik az állatokat a hőségtől a profi magyar gazdák

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy az elmúlt hetek kíméletlen forrósága komolyan meg tudja viselni az embereket, és ez nincsen másként az állatok esetében sem. Éppen ezért, kiemelten fontos, hogy a nyári hőségben fokozott figyelmet szenteljünk a tűző napon levő haszonállatokra. Szerencsére a legtöbb állat jól tud alkalmazkodni, így a hőség sem okoz különösebb gondot akkor, ha a megfelelő feltételeket tudják biztosítani a gazdák. Hogy mikre kell tekintettel lenni és melyik állatfaj hogyan birkózik meg a meleg időjárással, több állattartó segítségével jártunk utána.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azt már tudhatjuk, hogy óriási károkat okozott az ültetvényeken az idei nyár, ám sokan hajlamosak megfeledkezni, hogy a növények és az emberek mellett bizony az állatok is veszélynek vannak kitéve, ha nem kapják meg a kellő gondoskodást. Ez pedig nemcsak a háziállatokra vonatkozik, hanem a haszonállatokra is. Szerencsére nem is annyira bonyolult dolog a kánikula elleni védekezés, mint azt elsőre gondolnánk. Ami a legfontosabb: legyen elegendő ivóvíz és árnyék - ha ez megvan, akkor nagy baj már nem lehet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyes fajták imádják a napsütést

Az egyik gazdától megtudtuk, hogy a hízói egyenesen rajonganak a melegért és a napfényért. 16 jószáguk van, és kijelenthető, hogy egytől egyig szeretnek kint sütkérezni a tűző napsütésben. Arra viszont odafigyelnek, hogy naponta legalább 3-4 alkalommal locsolják őket - amit állítólag nagyon élveznek és hagyják is -, hiszen így el tudják kerülni azt, hogy esetleg rosszul legyenek az állatok. Természetesen a kánikula idején kulcsfontosságú a folyamatos vízellátás és az árnyék biztosítása is. Például a sertések nagyon könnyen leéghetnek a napon, ezt pedig az általunk megkérdezett gazda is megerősítette: 

Valóban le tudnak égni ők is, akárcsak az emberek. Az állatorvosunk azt tanácsolta, hogy kenjük be őket napolajjal, ezzel megelőzhető a leégés. Szerencsére a mi hízóinknál ilyet nem tapasztaltunk, mert ha már nem szeretnének a napon maradni, akkor árnyékos helyre vonulnak. Volt már rá példa, hogy egy-egy példányt kicsit jobban megsütött a nap, de ez nem jellemző.   

A vízellátás pedig folyamatosan biztosítva van, hiszen az állatokat leszoktatták a vályúról, és önitatóból isznak. Mint kiderült, szinte percek alatt hozzá is szoktak ehhez az itatási formához, így ez sem jelent problémát, főleg úgy, hogy egy önitató mintegy 12 állatot tud kiszolgálni, tehát nem is nagy beruházás, ám annál hasznosabb és fontosabb. 

Alkalmazkodóbbak, mint hinnénk a haszonállatok

Egy másik gazdától megtudtuk, hogy az alkalmazkodásban is hasonlítanak az állatok hozzánk, emberekhez. A juhok, tehenek, sertések és az apró baromfik is jól veszik az akadályokat, legyen szó melegről vagy hidegről. Ami jobban megviseli őket, az a hirtelen hőmérsékletingadozás, hiszen abban az esetben nem tudnak hozzászokni az adott hőmérséklethez. A szakember azonban egy nagyon fontos dologra felhívta a figyelmet: soha ne itassunk az állatokkal frissen kiengedett, jéghideg vizet, mivel egészségügyi problémáik lehetnek. Gondoljunk csak bele, hogy a tűző napsütésből, áthevült testtel mennek be inni az állatok, a nagy mennyiségű hideg víz nem tesz jót nekik - pont úgy, mint az emberek esetében sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy meleg, koszos vizet kell adni nekik, a lehető legjobb az, ha a vályúkat folyamatosan utántöltjük és figyelünk arra, hogy kiengedés után ne igyanak belőle rögtön a jószágok. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az UV-sugárzás elleni védelemre is oda kell figyelni, árnyékot kell biztosítani számukra. Ez lehet egy egyszerű fa is, a lényeg az, hogy legyen elegendő terület, ahol tudnak hűsölni az állatok. A legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy kiszáradhatnak a vízhiány miatt, és ez akár a pusztulásukhoz is vezethet. Ezért is kell gondoskodni a megfelelő vízellátásról és jó minőségű takarmányról. Ha pedig nincsen a közelben könnyen elérhető vízforrás, akkor is biztosítania kell a gazdáknak azt, hogy elegendő mennyiségben jussanak vízhez az állatok.

Könnyen felismerhető a baj

Mint már több említett esetben, most is nagyon hasonlít az állatok rosszulléte az emberekéhez. Sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy jobban megviseli az adott állat szervezetét a forróság. Ha ez tartósan fennáll, akkor hőstressz léphet fel, melynek könnyen felismerhetőek a tünetei: megnövekszik a légzésszám, mivel erőteljesebb lihegéssel próbálják fokozni a párolgás mértékét. Továbbá a megszokottnál sokkal bágyadtabbak a jószágok ilyenkor, kevésbé aktívak és jelentősen kevesebbet is eszik. Mind a két gazda megerősítette azt is, hogy aki ismeri az állatait, az azonnal rájön, ha valami nincsen rendben, hiszen, mint fogalmaztak, már a szemük sem áll jól olyankor. Felmerülhet a kérdés, hogy mit kell tenni olyankor, amikor megtörténik a baj? Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb értesítsük az állatorvost, és a kiérkezéséig kövessük az ő utasításait, valamint hideg vízzel borogassuk az állat tarkóját. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében tehát a gazdák érdeke, hogy felvegyék a harcot a forróság ellen, és megtegyék a szükséges intézkedéseket azért, hogy az állatoknak ne legyen bajuk a kánikulában. Ha beüt a meleg időjárás, akkor a 3 legfontosabb dolog, amit feltétlenül biztosítani kell elegendő mennyiségben, az: a víz, az árnyék és a levegő. Ha zárt térben vannak tartva a jószágok, akkor fontos a kereszthuzat kialakítása. Takarmányok tekintetében pedig a lehető legjobb, ha jó minőségű, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag fajtákat részesítjük előnyben. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az állatok védelme a gazdák és az emberek felelőssége, mivel kizárólag ők tudják megvédeni őket a hőség okozta szenvedéstől és egészségügyi problémáktól - na meg persze magukat a gazdasági károktól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?