2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Állat

Fény az alagút végén: a vakcinázott malacok kétharmada megúszta az afrikai sertéspestist

A brit The Telegraph arról számolt be, hogy a Madridi Egyetem kutatói elérték az első eredményeket a vaddisznóállomány afrikai sertéssel szembeni immunizálásában - vette észre a hírt a blog.syngenta.com. A tesztelt állatok kétharmada ellenállónak bizonyult a kórral szemben. Úgy tűnik, már közel a cél.
 
 

A kutatók egy Lettországban elejtett, afrikai sertéspestissel fertőzött vadkanból vették mintát a szérum elkészítéséhez. A legyengített vírust tartalmazó vakcinát kilenc vadmalacnak adták be a laboratóriumban. Ezután három vakcinázatlan, fertőzött malacot tettek az immunizált állatok mellé. Egy hónap múlva a kilenc vakcinázott malac közül hat az afrikai sertéspestis ellen antitesteket termelt, de a betegség jeleit nem mutatta. Vagyis a készítmény 66 százalékban hatásosnak bizonyult.

Vaddisznóetetés (Forrás: nak.hu)

A malacok a táplálékkal, szájon át kapták a vakcinát. A kutatók szerint vadetetéssel  a természetben élő állatokat is védetté lehet tenni (hasonlóan, ahogy a rókákat csalétkekkel immunizálják a vesztettség ellen.) Jose Angel Barasona, a tanulmány társszerzője szerint, ha a vakcina stabilan hatékonynak bizonyul, akkor megfékezheti az afrikai sertéspestis terjedését Európában és Ázsiában, ahogy az a klasszikus sertéspestis esetében is történt.

„A klasszikus sertéspestis ellen már valóban hatékony megoldásnak bizonyult a csalétkes vakcinázás Európában. Várhatóan a legyengített afrikai sertéspestisvírust tartalmazó vakcinák is hatékonyak lesznek” – mondta a hírrel kapcsolatban Linda Dixon, a kórt kutató brit csoport vezetője az Egyesült Királyság Pirbright Intézetben. Hozzátette: a kísérlet ígéretes, de hosszú út áll még a kutatók előtt, mire a vakcina terepen is felhasználható lesz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu