Folytatódik a dániai nyérckrízis: rengeteg a kérdés a 17 millió állat leölése körül

Folytatódik a dániai nyérckrízis: rengeteg a kérdés a 17 millió állat leölése körül

MTI
Vélhetően sehol nincs már jelen a koronavírusnak a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutánsa, adta hírül csütörtökön a dán egészségügyi minisztérium.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcának a minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézetre (SSI) hivatkozó közleménye szerint szeptember 15-e óta nem bukkantak a nyércekhez köthető öt mutáns közül a legveszélyesebb, úgynevezett 5-ös számú járványgóchoz kapcsolódó fertőzésre. Ez a törzs a korábbi vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet képességét az antitestek képzésére, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat. A minisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy enyhítenek az érintett megyékben az új fertőzések miatt elrendelt karanénrendelkezéseken is.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Két héttel ezelőtt a fertőzésgóc megsemmisítésének céljával levágták az ország 17 milliós nyércállományát. A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) szerint az összes nyércet elpusztították azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutánsait mutatták ki a szőrméjükért tenyésztett állatokban.

Szerdán Morgen Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter benyújtotta a lemondását, mert a levágásról szóló utasítás nélkülözte a törvényes rendelkezést. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hatóságok eredetileg november elején kezdeményezték az állomány kiirtását, és jóllehet a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek megölésének engedélyezésére, az ellenzék rögtön jelezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot, és a nyércfarmok tulajdonosainak és dolgozóinak a kártalanítását sürgette.

Az ellenzék üdvözölte Jensen lemondását, egyúttal lemondásra szólította fel Mette Frederiksen miniszterelnököt is, mert szerinte a végső felelősség őt terheli. Maga Frederiksen korábban nyilvánosan bocsánatot kért, ám leszögezte azt is, hogy a nyércek levágásáról szóló döntés ésszerű volt, és az egészségügyi hatóságok elemzésén alapult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?