2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Állat

Háborognak a magyar vadászok: akadályozzák a gazdák a hatékony védekezést

Egy kívülálló könnyen azt gondolhatja, hogy nincs is más dolguk a vadásztársaságoknak, mint az állatok elejtése, pedig a háttérben a vadászoknak számos problémával kell megbirkózniuk. Az egyik ilyen nagy kihívás volt, hogy a koronavírus-járvány miatt nem jöhettek Magyaroszágra az elmúlt esztendőben jól fizető külföldi vadászok, így a szerényebb anyagi lehetőséggel rendel­kező magyar nimródok hozták terítékre az előírt darabszámú őzbakokat és szarvasbikákat.
 
 

A külföldi vadászok kiesése mellett nagy gondot jelentett a vadásztársaságoknak az őszi időszakban a mezőgazdasági vadkár megakadályozása, visszaszorítása - írja a szon.hu-ra hivatkozva a HelloVidék. Tavaly év végén, de még napjainkban is az hátráltatja a vad­disznók és a prémes ragadozók gyérítését, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet miatt este 8 órára már mindenkinek otthon kell lennie, pedig bizony sok vadász még tovább is maradna fenn a magaslesen.

Darvai János, a Nyírmihálydi Vadásztársaság vadászmestere, még októberben a mezőgazdasági vadkárral kapcsolatban járta a határt, mérte fel az okozott károkat, amikor összetalálkozott egy gímbikával, ami éppen egy gazda földjén, vagyis „tilosban” lakmározott jóízűen, semmitől sem zavartatva.

A vadkárt mértük fel október elején a nyírmihálydi határban az egyik kukoricaföldön társaságunk hivatásos vadászával, Nagy Rolanddal. A még lábon álló kukoricát gímszarvasok dézsmálták meg, mert a dámszarvasok abban az időszakban már behúzódtak a közeli ­Gúthi-erdőbe, ott van ugyanis a tradicionális barcogóhelyük

 - emlékezett vissza Darvai János.

Másnap megint kimentünk a kérdéses területre, ahol éppen tetten értük az egyik tolvajt, ugyanis megláttunk egy gímszarvasbikát, amint dézsmálta a kukoricát. Mi, vadászok, szeretnénk eredményesebben, hatékonyabban védekezni a mezőgazdasági vadkár ellen, azonban nagy problémánk, hogy a gazdák nem akarnak együttműködni velünk. Hiába kérjük őket, hogy a földjük szélén hagyjanak szabadon egy sávot, ahol felállíthatjuk a magaslest, legyen egy olyan folyosó, ahol jól megfigyelhető az állatok mozgása, azonban ők bevetnek minden talpalatnyi szabad területet, nem engednek bennünket a földjükre. Ugyanakkor elvárják tőlünk, hogy segítsünk a védekezésben, hogy sikeresen lépjünk fel a vadak ellen, de ha nem partnerek, ebben a helyzetben tehetetlenek vagyunk

 - mondta Darvai János.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!