2021. június 24. csütörtök Iván

Hírek - Állat

Komló, eukaliptusz, fokhagyma, kakukkfű a takarmányban

Egy kis gyógynövénykivonattal megbolondított takarmány, illetve ivóvíz csodákra lehet képes. Olyan hatásfokkal védik az állat szervezetét a betegségekkel szemben, mint egy klasszikus gyógyszer. Illóolajokkal megelőzhető az antibiotikumokra rezisztens kórokozók felbukkanása is.
 
 

Fogyasztói nyomásra folyamatosan szigorodik az unió szabályozás az antibiotikumok használatával kapcsolatban. Ezért ezek kiváltására megjelentek azok a gyógynövény-kivonatok és illóolajok, amelyek hasonló egészségvédő hatással bírnak, például a bélrendszer normális mikroflórájának támogatása révén. Hihetetlennek tűnik, de a világ más részein már évtizedekkel ezelőtt felmerült az igény az antibiotikumok kiiktatására. Ám Brazíliában vagy Ázsiában nem a fogyasztók indították el a folyamatot, hanem maguk a termelési körülmények tették szükségessé.

Rezisztens kórokozók

„A sertések véres hasmenése például Latin-Amerikában vagy Ázsiában sokkal gyakoribb jelenség, mint nálunk, hiszen ott nagyok az állományok, és európai szemmel mérten rosszak a higiéniás körülmények. A túlzott antibiotikum-használat azonban a kórokozók rezisztenciájához vezetett, akár három-négy hatóanyaggal szemben is ellenálló törzsek jelentek meg a telepeken. A mi készítményünk például akkor robbant be a latin-amerikai piacra, amikor egy ilyen, 12 százalékos elhullást okozó járványt meg tudott fékezni” – magyaráz Dr. Molnár-Nagy Viviána, a Dr. Bata Zrt. kutatás-fejlesztési igazgatóhelyettese. „Ezek a természetes készítmények képesek az antibiotikumokkal azonos hatékonysággal működni, de elsősorban megelőző jelleggel, probiotikumként alkalmazzuk őket.

Hatékonyságuk ott a legszembetűnőbb, ahol a legnagyobb a baj, a legrosszabbak a termelési körülmények.”
A bélrendszer védelme kulcsfontosságú

A kanadai-magyar tulajdonban álló, csaknem 4 milliárd forint forgalmat bonyolító részvénytársaság 2002-ben alakult. A gyógynövénykivonatok mintegy 8 éve vannak jelen a portfóliójukban. Egy másik készítményük a háromhetes brojlereknél gyakori klosztrídiumos fertőzés ellen hatásos. Ez iránt leginkább Ázsiában érdeklődnek, ahol a sűrű rotáció rossz tartási körülményekkel párosul, de a probléma Dél-Amerikában is jelen van. Európa az előbb említett régióknál jóval kisebb piacot jelent, és kevesebb a technológiai hiba is. Nem mintha itt minden tökéletes lenne. Az antibiotikum-mentes termelés a legtöbb gazdaságban csak papíron létezik, a megelőző jellegű gyógyszerezés még mindig általános gyakorlat.

Intenzív termelés

Főként azokban az ágazatokban jellemző az antibiotikum-használat, ahol az állományt nem lehet hermetikusan elzárni, miközben erős stresszhatásoknak tesszük ki. Jellemzően ilyen a víziszárnyas-tartás. A környezettel szabadon érintkező, tömött vagy tollfosztott madarakat megelőző antibiotikumos kezelésekkel védik a megbetegedésektől. Szerencsére egyre több termelő jön rá, hogy a megelőző gyógyszerezés kiváltható gyógynövényes kezeléssel. Egy neve elhallgatását kérő gazda arról számol be, hogy az utóbbi egy évben – mióta az emésztést és az immunrendszert támogató illóolajokat itat –, már csak a tépések idején alkalmaz antibiotikumot. Ez a művelet azonban valóban erősen igénybe veszi a madarakat, ezért nem meri megkockáztatni a gyógyszer teljes elhagyását. A fogyasztók azonban hamarosan kikényszerítik, hogy ez ne így legyen, így a koncentrálódó állattartásnak új utakat kell keresnie.

Kint még nehezebben védhető az állomány
Európában a legnagyobb probléma a nagy állatsűrűséggel bíró nemzeteknél van, a dánoknál, spanyoloknál, hollandoknál, de a lengyelek, az olaszok és a németek is keresik az alternatív megoldásokat.

Egy másik magyar cég, a Herbamix Trade Kft. 2010-ben jött létre, 80 milliós forgalmat bonyolít. Dr. Senánszky Csaba, a cég tulajdonosa és szakmai vezetője még egy fontos aspektusra felhívja a figyelmet: a tenyésztői munka révén az állatok genetikai képességei olyan ütemben változnak, amit a termelés nem képes lekövetni. Ennek következtében például a nagy növekedési erélyű brojlercsirke nem kap annyi tápanyagot, amennyire a szédületes tempójú fejlődéshez szüksége van. Ez aztán a csontozatában, mellizomzatában és keringési rendszerében is visszaköszön, korai elhullást és minőségi hibákat okozva. Az említett vállalkozások ezért olyan termékeket fejlesztenek, amelyekben a gyógynövények illóolajain és kivonatain túl vitaminok és mikroelemek is vannak az anyagcsere komplex támogatására. És még valami, ami a termelés szempontjából lényeges:

ezek a készítmények vénymentesen forgalmazhatóak és nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük.

Letesztelve, számszerűsítve

A példaként hozott cégek igényesek a nívós kutatási hátérre is: nem csak szakembergárdájukban vannak jelen az állatorvosok, de közös projekteket futtatnak a gödöllői Szent István Egyetemmel is. „A partnergazdaságokban nyomon követhető a termelési mutatók alakulása, a választott malacok számától kezdve a napi tömeggyarapodáson át a húsminőségig. Így nemcsak Petri-csészében igazolható egy-egy hatóanyag biocid hatása, hanem a kontroll csoport segítségével élő állatokon is mérhetővé válik. Tehát számszerűsíteni tudjuk a gyógynövénykivonatok üzemi paraméterekre gyakorolt hatását. A jelenlegi célunk az, hogy egy-egy hatóanyaghoz szelektív hatást kapcsolhassunk, hogy probléma esetén célzottabban legyenek bevethetők” – magyaráz a Dr. Bata Zrt. kutatási igazgatóhelyettese.

Azt, hogy egy adott gyógynövényben melyik hatóanyag felelős a védőhatásáért, már pontosan tudják a szakemberek, sőt, sok vegyületet szintetikusan is elő lehet már állítani. Amit még nem tud a szakma, az az egyes molekulák pontos hatásmechanizmusa. A kutatók jelenlegi célja az, hogy gén szinten megtalálják a választ a működésükre. A komlót például évezredek óta használjuk a sör ízesítésére, de a valódi célja nem ez, hanem az ital megóvása az erjedéstől, azaz a nem kívánt mikrobák felszaporodásától. A komlókivonat éppen így védi a szervezetet is a megbetegedéstől. Ezt az alapvegyületet lehet aztán a tüdőre, vesére, bélrendszerre vagy más szervre jótékony hatást gyakorló anyagokkal kombinálni.

Légúti panaszokra például jó hatással van a kakukkfű, a fahéj, az eukaliptusz vagy a teafa illóolaja, takarmányváltások idejére ajánlható a borsmenta vagy a máriatövis kivonata, általánosan javítja az emésztés hatásfokát a fokhagyma, az oregánó vagy a rozmaring illóolaja.

Gyártói szemszögből fontos azt is kideríteni, hogy mely vegyületek erősítik vagy gyengítik egymás hatását, van-e különbség a szintetikus és a természetes gyógynövénykivonat között, melyik az a legkisebb koncentráció, amelyikben még hatékony a készítmény. Továbbá el kell érni az illóolaj oldatba jutását vagy kristályosítását is, hogy a gyakorlat számára felhasználható legyen. A végeredménynek a gyártó és a felhasználó szempontjából is gazdaságos megoldást kell nyújtania.

Élősúly-kilogrammonként 1-1,50 forintot jelent, ha folyamatosan adagolom a hízóknak az emésztőrendszerüket védő takarmány-kiegészítőt. Ennek bele kell férnie a költségekbe. Főként, ha figyelembe veszem, mennyibe kerül az állomány végigoltása, ez mennyi munkaerővel jár, és mennyire felzaklatja az állatokat. Arról nem is beszélve, hogy elmarad a betegség termeléscsökkentő hatása és az antibiotikum bélflórakárosító mellékhatása is”

 – magyaráz lelkesen Károly József, a Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft. 650 kocás sertéstelepének vezetője. A Herbamix készítményeit tavaly ősztől etetik a moslékos takarmányhoz adagolva, azóta nemcsak szemmel láthatóan teltebbek az állatok, de mérhetően hamarabb is készülnek el. Számszerűen javult a takarmányhasznosítás és kiváló a húsminőség.

A gyógynövényes takarmány-kiegészítők terjedésével az uniós szabályozás is igyekszik lépést tartani, és a vásárlók számára valamiféle garanciát nyújtani a termékek hatóanyagtartalmára nézve. Ma a készítmény regisztrációjakor pontosan meg kell adnia a gyártónak, hogy mely vegyületeket milyen arányban tartalmaz, de a címkén ezek az információk már csak általánosságban szerepelnek. Ennek elsősorban a know-how védelme az oka a konkurensekkel szemben. Egyre több ugyanis a piaci szereplő, akik sok időt töltenek egymás termékeinek és stratégiájának elemzésével. A verseny győztese remélhetőleg a termelő lesz, aki egyre többféle és garantáltan hatásos gyógynövénykivonattal védheti állományát a betegségekkel szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu