2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Állat

Koronavírus: veszélyben az európai báránypiac?

Az európai báránypiac kiegyensúlyozottsága továbbra is veszélyeztetett marad, mivel a feldolgozóknak és a nagykereskedőknek az elkövetkező hónapokban várhatóan a kereslet jelentős visszaesésével kell szembenéznie. Kína pedig megkezdi a bárányimportálást Argentínából.
 
 

A 2019. decemberében kitört, és mára már világszintűvé vált humán koronavírus-járvány következtében jelenleg Európa nagy része zárlat, vagy jelentős korlátozások alatt van, ezért várhatóan a húsvéti időszakra − április 11-12-i hétvégére − jellemző szokásos juhhús iránti keresletnövekedés az idei évben nem fog megvalósulni, és ugyanez vonatkozik a két héttel későbbi iszlám ramadánra is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az átlagnál alacsonyabb kínálati szint ellenére az árak azonban a következő hetekben várhatóan drasztikusan csökkenni fognak. Bár az EU hivatalos nehézbárány-átlagára a 13. héten szinte változatlan maradt az előző, 12. héthez viszonyítva, értéke 586,6 euró/100 kg volt, ezt a számítást azonban erősen befolyásolja a román árak rendkívüli, 143 %-os, közel 600 euró/100 kg-os értékre történő ugrása. Ez a román ár tükrözheti az élő bárányok rövid távú, ramadán előtti Romániából a Közel-Kelet országokba történő mozgását.

Mivel Románia az EU-27 második legnagyobb juhhús-előállítója, ez az ármozgás befolyásolta az általános súlyozott átlagárat és e tényező nélkül a tendencia egyértelműen csökkenő lenne már jelenleg is. A tapasztalatok azonban azt sugallják, hogy a jövő héten erőteljes korrekciós áresés várható a piacon. Elmondható továbbá, hogy az Egyesült Királyságban az árak hetente 5,8 %-kal csökkennek, és a fő értékesítési célállomásuk, Franciaország felé irányuló értékesítése is jelentősen visszaesett. Az EU-n belül a német árak hetente 4,9 %-kal estek, és hasonló tendencia figyelhető meg Belgiumban (-6,9 %) és Franciaországban (-1,8 %) egyaránt.

A koronavírus-járvány mérséklődését követően Kína felkészült az első, Argentínából érkező juhhús- és Oroszországból érkező marhahús szállítmányok fogadására. E két ország általi bárány- és marhahúsexportok segíthetnek abban, hogy Kína feltöltse az állatifehérje-készleteiben jelentkezett hiányokat. Az első, 21 tonnás fagyasztott csontos juhhús szállítása Buenos Airesből indul a következő napokban. A szállítást a Santa Cruz tartománybeli Frigorífico Montecarlo végzi.

Kína a világ legnagyobb juhhús-importőre, a tavalyi évben 392 000 tonnát importált, több mint 1,6 milliárd USD értékben. Ennek mintegy 53%-a Új-Zélandról, további 44%-a Ausztráliából származik. Argentína a most induló juhhús-export mellett nagy mennyiségű marhahúst és csirkét is szállít a kínai piacra, és nemrégiben megkezdte a sertéshús szállítását is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu