Madárinfluenza: döntött a hatóság a magyarországi korlátozások ügyében

Madárinfluenza: döntött a hatóság a magyarországi korlátozások ügyében

agrarszektor.hu
Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hajdú-Bihar megyében április 13-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza-megbetegedés, ezért a Nébih - a védőkörzet múlt heti megszüntetése után - május 16-án elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből - olvasható a Nébih oldalán.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2021. augusztus 13-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát. Vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó, ún. harmadik országokba.

Az országos főállatorvos május 14-én megjelent határozatával visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírást. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih mindazonáltal arra hívta fel a baromfitartók figyelmét, hogy a kedvező döntés ellenére továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók a Nébih tematikus aloldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?