2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Állat

Maguk ellen kérnek hatósági ellenőrzést a magyar tojástermelők

Elhatárolódik a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) intéző bizottsága azoktól a közelmúltbeli magyarországi esetektől, amelyeknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kimutatta, hogy egyes hazai tojástermelők nem engedélyezett rovarirtó szert (fipronilt) használtak fel. Az intéző bizottság tagjai maguk kezdeményezik, hogy a Nébih ellenőrzést folytasson le náluk, és ennek vállalására biztatják a szövetség többi tagját is.
 
 

Továbbra is biztonságos a magyar étkezésitojás-termelés – hangsúlyozza közleményében a Tojásszövetség. A szervezet intéző bizottsága elhatárolódik azoktól az esetektől, amelyeknél a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy egyes hazai termelők nem megengedett rovarirtó szert, fipronilt alkalmaztak. Mint ismert, a Nébih közelmúltbeli vizsgálatai négy termékben mutatták ki a fipronilt a megengedett határérték feletti mennyiségben.

A Tojásszövetség hangsúlyozza, hogy a hazai tojástermelők döntő többsége csak olyan szereket használ fel, amelyek engedélyezettek és biztonságosak. A Nébih-listáján ma több mint 950 tojástermelő vállalkozás szerepel, amelyek közül 120 tagja a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT), illetve a Tojásszövetségnek is. A tojástermelők az étkezési tojásokat továbbra is úgy állítják elő, hogy maradéktalanul betartják az élelmiszerbiztonsági követelményeket, így fogyasztók szempontjából is teljesen biztonságos módon működnek – rögzíti a közlemény.

A szövetség intéző bizottságának tagjai ennek alátámasztására úgy döntöttek, hogy önként kezdeményezik a Nébihnél, hogy a hivatal hatósági ellenőrzést folytasson le vállalkozásaiknál. A közlemény szerint az intéző bizottság arra biztatja a szövetség többi tagját is, hogy szintén önként kezdeményezzenek Nébih-vizsgálatokat saját gazdaságaikban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu