2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Állat

Makro adatok a gazda szemével: Az elmúlt hetek zuhanó árai és keresletcsökkenése után valamelyest talán stabilizálódni látszik a sertéspiac

A Tönnies-nél újra beindultak a vágások – olvashatjuk az agraheute.de hasábjain. A vágások újbóli beindulásának komoly támaszt kellett volna adni a piaci folyamatoknak, miközben Németország legnagyobb hentesüzemében – ami a németországi vágások csaknem egyharmadát adja – a szalagok majd négy hétig álltak.
 
 

Időközben, csökkent kapacitással ugyan, de a vágás és a darabolás is megkezdődött. A Német Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezete jelentése szerint a legfrissebb jegyzések nemcsak Németországban, de Hollandiában, Dániában, Belgiumban és Ausztriában is változatlan szinten mozognak.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Tehát az európai sertéshúspiac továbbra is komoly nyomás alatt áll. Ezt súlyosbítja még, hogy egyes európai húsfeldolgozók számára a kínai export az afrikai sertéspestis fertőzöttség okán még mindig nem engedélyezett. A Német Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezetének tegnapi 07.21-i internetes aukcióján a megvásárlásra felkínált sertések azonban ismét nem találtak gazdára. Ez már sorozatban a hatodik aukció értékesített tételek és árképzés nélkül.

A négy hetes leállás után ismét beindultak a vágások a Tönnies hentesüzemében. A társaság azonban csökkent kapacitással indult újra, így még mindig a vágási súlyok növekedésére számíthatunk. Ezért július 23-tól az elszámolást is a megnövekedett vágási súlyokhoz – húskihozatal változása miatt – kell igazítani, ami a teljes súlyintervallum 7 kilogrammal felfelé tolódását eredményezi. Az elszámolások kiigazítása mindhárom – Rheda-Wiedenbrück, Weißenfels és Sögel – üzemre vonatkozik.

Sajnálatos módon a hazai sertéshúspiac is a németországihoz kötött – igaz, mindig a német árszint alatt marad úgy 5-15 százalékkal – így a hazai árak és átvételek is komoly nyomás alatt állnak, nem is beszélve, arról, hogy hazánk afrikai sertéspestissel fertőzött ország. Tehát hazánk számára marad az európai piac, ahol az árak és az átvételek még mindig, a Tönnies üzemének részleges újraindulásával, is csak kóvályognak, habár az átvételek, mintha élénkülnének. Mindez az ismét felfutó napi koronavírus esetszámok árnyékában… 

Érzésem szerint a jelenlegi helyzet igen bizonytalan, hiszen bármelyik pillanatban ismét felütheti a fejét a koronavírusfertőzés valamelyik európai vágóhídon, ne adj Isten vágóhidakon!

Dózsa Gergely – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu