Megőrülnek ezekért a magyar húsokért külföldön: tele vannak velük a boltok polcai

Megőrülnek ezekért a magyar húsokért külföldön: tele vannak velük a boltok polcai

agrarszektor.hu
A baromfitenyésztés a magyar mezőgazdaság egyik legversenyképesebb és egyik legnagyobb koncentrációval rendelkező ágazata. Magyarországon a hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással pedig több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik. A számok is jól alátámasztják, hogy mennyire fontos szektora hazánknak, az elmúlt időben viszont több változást is lehetett tapasztalni - ám szerencsére ez nem minden esetben jelent rosszat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 33 százalékkal csaknem 148 ezer tonnára emelkedett 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 16 százalékkal 83 ezer tonnára, a pulykahúsé 37,5 százalékkal 21 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (20 ezer tonna), Bulgária (16 ezer tonna), Németország (13 ezer tonna), Szlovákia (11 ezer tonna) és Ausztria (11 ezer tonna) voltak. Magyarország baromfihúsimportja 23 százalékkal 38 ezer tonnára csökkent 2021 első hét hónapjában. Ezen belül a csirkehús behozatala 12 százalékkal 29 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 52 százalékkal 1,8 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (11 ezer tonna), Romániából (10 ezer tonna), Hollandiából (5 ezer tonna) és Ausztriából (4 ezer tonna) érkezett.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 9 százalékkal 278 forint/ kilogrammra, a vágópulykáé 4,5 százalékkal 404 forint/ kilogrammra emelkedett 2021 első harmincnyolc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint 198 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021 első harmincnyolc hetében, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A magyarországi ár csaknem 5 százalékkal 531 forint/ kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR adataiból az is kiderült, hogy a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1186 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 809 forint/kilogramm volt 2021 első harmincnyolc hetében. A csirkemell (összesen) ára 9 százalékkal 1157 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 8 százalékkal 505 forint/kilogrammra emelkedett az idei év első harmincnyolc hetében az egy évvel korábbihoz képest.

Az egyik legkedveltebb húsfajta a magyarok körében

A fenti kijelent nem nehéz megerősíteni, hiszen az adatok szerint az egy főre jutó éves baromfihús-fogyasztás Magyarországon mintegy 35 kilogramm körül alakul - ez több mint egyharmadával haladja meg az európai uniós átlagot. Az elmúlt években a baromfihús az ország harmadik legfontosabb agrárexportcikkévé vált. A baromfihús-fogyasztásához egyébként komoly gasztronómiai hagyományok kapcsolódnak, valamit fontos szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban is.

Rengeteg baromfihús kerül exportra

Az AKI adatai szerint, hogy 2020 első felében összesen több mint 111 ezer tonna baromfihús került exportra - ebből közel 71,5 ezer tonna volt a csirke és 15,5 ezer a pulyka. Ez a szám azonban az idei év első felében tovább emelkedett 147, 6 ezer tonnára. Az import mennyisége pedig visszaesett, hiszen 2020. első felében majdnem 49 ezer tonna volt, míg idén ez 37,5 ezer tonnára redukálódott.

Egekben a tápárak

2020. augusztusában 103 ezer forintba kerül az indítótáp tonnája, ám ez 2021. augusztusára már több mint 120 ezerre emelkedett. Hasonló a helyzet a nevelőtáp és a befejezőtáp esetében: előbbi 95, 7 ezer forintról 112 ezerre ugrott, míg utóbbi 95 ezerről majdnem 110 ezerre.

Minimálisan, de drágult a tojás is

A tojás bruttó leggyakoribb ára a nagybani és fogyasztói piacokon is változott: 

Forrás: AKI
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?