Miért hasznos a fürkészdarázs? Hogy néz ki a fürkészdarázs fészek, fürkészdarázs csípése

Miért hasznos a fürkészdarázs? Hogy néz ki a fürkészdarázs fészek, fürkészdarázs csípése

agrarszektor.hu
Fürkészdarázs a lakásban? Mutatjuk, milyen a fürkészdarázs csípése, milyen a fürkészdarázs fészke. Határozd meg egyedül: fürkészdarázs wiki használata nélkül!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fürkészdarázs elsőre félelmet kelthet extrém megjelenésével, figyelemfelkeltő színeivel, zúgásával, ám ez az a faj, amit korántsem az ember és az általa éppen fogyasztott étel érdekel. A fürkészdarázs egy rejtélyes, parazitoid darázsfaj, ami igencsak hasznos állat a gazdák számára, ha a növényeken elszaporodtak a kártevők. Cikkünkben leírjuk, milyen állat a fürkészdarázs, hogyan él a fürkészdarázs, és hogy mivel táplálkozik a fürkészdarázs. Vajon hogy néz ki a fürkészdarázs fészke? Van neki egyáltalán?

A fürkészdarázs jellemzői

A fürkészdarázs a rovarok hártyásszárnyúak rendjébe, ezen belül a fürkészdarazsak családjába tartozik, tehát nem társasdarázsról van szó, nem élnek fészekközösségben. A fürkészdarázs megjelenése egyedi, torát és potrohát fajtától függően változó hosszúságú nyél köti össze, lábai hosszúak, egyes fajtáknak pedig rendkívül hosszú tojócsöve van, amellyel petéjét áldozatába juttatja. A fürkészdarázs egy parazitoid darázsfaj, ami annyit jelent, hogy petéjét élő testbe, például levéltetvekbe, fakéreg alatt lapuló lárvákba helyezi.

A fürkészdarázs fajták mérete, megjelenése fajtánként változhat, más-más színárnyalattal rendelkeznek ám mégis összetéveszthetetlenek más darázsfajokkal. Színeik a fekete, a sárga és a vörös kombinációiban váltakoznak. Egyes fürkészdarázs fajok, amelyek a levéltetvekbe helyezik petéiket, egészen apróak (0,5 cm alatt), ezzel szemben az óriás fürkészdarázs teste 2-3,5 cm hosszúságú, amelyet még testénél is hosszabb tojócső egészít ki.

"A fürkészdarázs fészke"

A fürkészdarázs fészke eltér a társasdarazsaknál (lódarázs, kecskedarázs stb.) megszokott, sejtekből álló, papírszerű fészkektől. Lévén nem társasdarázs, nem épít klasszikus értelemben vett darázsfészket és nem gondoskodnak csoportosan utódaikról. Királynőjük sincsen, minden fürkészdarázs nőstény megtermékenyülhet és a maga útját járva helyezi el petéit a gazdatestekben. A fürkészdarázs minden áldozatába 1 vagy több petét helyez, majd tovább repül, új gazdatesteket keresve.

Egyes fürkészdarázs fajok nem válogatnak, petéiket szinte bármilyen lárvába, bábba, kifejlett rovarba (pl. pókok, levéltetvek), vagy annak testére helyezik, míg mások, például az óriás fürkészdarázs, válogatósabbak. Az óriás fürkészdarázs csak a xilofág (fák, cserjék szárában, törzsében, a kérgek alatt élősködő) rovarok lárváiba helyezi petéit, ezáltal ritkábban kis. Minél védtelenebb a gazdatest, a fürkészdarázs dolga annál könnyebb. Egyes fajokat számunkra elképzelhetetlenül nehéz megközelíteniük, mégis sikeresen szaporodnak: az óriás fürkészdarázs finom csápjaival még a kéreg alatt lapuló lárvát is könnyen megtalálja!

A fák kérge alatt lapuló xilofág nem tud a lárva elől elmenekülni, így ebben az esetben elég az is, ha a fürkészdarázs tojócsövével befúrva a lárvára rakja a petét: a lárva ekkor kívülről kezdi el őt felfalni (külső parazitoid), ám, ha a céltábla egy mozgó életforma, tanácsosabb a prédát nem megbénítani, hogy élő testével védelmezze a lárvát, elbújjon a ragadozók elől (belső parazitoidok). Egyes útonálló darazsak el is rabolják áldozatukat: lebénítják a gazdatestet (általában pókokat), majd beléjük helyezik az utódot, így ítélve biztos helyen, lassú szenvedésre azt.

A fürkészdarázs életciklusa: a rovarvilág "alien-jei"

A fürkészdarázs megtámadja a védtelen rovart, bábot vagy lárvát, petéjét annak testére helyezi, vagy tojócsövével a test belsejébe juttatja. A fürkészdarázs anyának szaporodás terén nincs is több dolga: utódját magára hagyva éli tovább életét, áldozatokat keresve. A fürkészdarázs lárvája a petéből kikelve belülről falja fel a gazdatestet: ez számunkra igazi horrornak tűnik, ám a rovarok kegyetlen világában hétköznapi jelenség. A gazdatest lassan, de szükségszerűen elpusztul, a lárva fejlődése során fokozatosan elfogyasztja testét, míg végül csak egy papírvékony, száraz burok marad. A fürkészdarázs odabent kifejlődik, majd a gazdatest maradványából kirágja magát, bebábozódik, végül a folyamat kezdődik elölről.

A lárva és a gazdatest küzdelme

A fürkészdarázs lárva, hiába jutott be, nehéz dolga van. A gazdatest immunrendszere reagál a csípésre, behatolásra, mint külső támadásra, így a gazdatest immunsejtjei a peték egy részét sikeresen körbezárják és ezzel oxigénhiányos állapotot okozva megölik azt. A fürkészdarázs lárvának, ha a túl is élte az immunreakciót, továbbra sincs egyszerű dolga: úgy kell táplálkoznia a gazdatestből, hogy létfontosságú szerveit megkímélve életben tartsa azt, míg szüksége van rá a teljes kifejlődéshez. A lárva először a zsírsejteken él, azok elfogyasztása nem okozza a gazdatest halálát, ám előbb utóbb fel kell élnie az egyre fontosabb szerveket is.

Ahhoz, hogy a fürkészdarázs lárvát ne ölje meg a gazdatest immunreakciója, további "anyai" segítségre szorul, amit a peterakással egyidőben, egy biológiai fegyverként kap ajándékba. Amikor a fürkészdarázs anya behelyezi a petét áldozatába, egyben poli-DNS vírusokkal is megfertőzi azt, így a gazdatest szervezete legyengül, nem tudja betokozni és megölni a fürkészdarázs petéjét.

További érdekesség, hogy a fürkészdarázs lárvája nem ürít a gazdatestben, ugyanis akkor saját táplálékát szennyezné be, fertőzné el, ugyanúgy, mintha kirágná a gazdatest bélcsatornáját. A természet ezt a kihívást is megoldotta: a fürkészdarázs lárva közép- és utóbele csak a lárvastádium legvégén egyesül, így csak akkor szabadul meg a salakanyagoktól, amikor a gazdatest száraz burokká vált, ezután a gazdatesten belül, vagy kívül selymes burokban bebábozódik.

Attól, hogy a lárva jó úton fejlődik, továbbra sincs biztonságban, mégpedig a többi fürkészdarázs miatt. A természet sokszínű és kegyetlen: a lárva ugyanúgy áldozata lehet egy olyan parazitoidnak, mint amilyen ő is: ezeket a fajokat hiperparazitoidoknak nevezzük. A gazdatestet egyik sem kíméli, az mindenképpen meghal: hosszú, fájdalmas végre ítélik azt, amint kinézik maguknak áldozatukat.

Miért hasznos a fürkészdarázs? Hogy néz ki a fürkészdarázs fészek, fürkészdarázs csípése

Ahány fürkészdarázs, annyi szokás

Míg a kisebb fürkészdarázs fajták egy gazdába több petét is helyezhetnek, az óriás fürkészdarázs egy, jellemzően nagyobb termetű áldozatába csak egy darab petét juttat. Érdekesség, hogy a fürkészdarázs dönthet utódja neméről is: a megtermékenyítetlen petéket kisebb gazdatestekbe helyezi, ezekből hímek kelnek ki, míg az igazán nagy fogásokba megtermékenyített, nőstény állatokat eredményező petéket juttat. Kisebb fürkészdarazsaknál előfordul olyan eset is, amikor egy gazdatestben több, megtermékenyített és megtermékenyítetlen utód fejlődik.

Egyes fürkészdarázs fajok a poliembrióna módszerét alkalmazzák: az egy bejuttatott zigóta osztódni kezd a gazdatestben, ennek eredményeképp akár több ezer lárva is létrejöhet a odabent. A sok lárva sok helyet foglal: azok valósággal szétfeszítik a gazdatestet, amely úgy néz ki, mint egy lárvákkal teli, a kipukkadás határán egyensúlyozó lufi. A lárvák végül megannyi lyukat rágnak a testre és külön-külön utakon hagyják el azt, ami igazán sokkoló jelenség.

Egy gazda, egy parazita

A fürkészdarázs anyák, ha azonos fajról van szó, nem pedig hiperparazitoidokról, törekednek arra, hogy egy gazdatestbe egy pete kerüljön, ugyanis két lárva a gazdatest idő előtti pusztulását okozhatja, amivel magukkal rántják a kis parazitákat is. Ha azonban mégis több pete jut be egy testbe, a lárváknak meg kell küzdeniük a helyén, általában az erősebb győz alapon: erős rágóikkal felfalják az új jövevényt, mielőtt az ellehetetlenítené az életet mindkettőjük számára.

A parazita parazitája

A hiperparazitoid fürkészdarázs kifejezetten olyan gazdatestre utazik, amelyben már fejlődik egy fürkészdarázs lárva. A nőstény hiperparazitoid érzékeny csápjaival kiszagolja azokat a kémiai anyagokat, amelyek fürkészdarázs fertőzöttségről árulkodnak. A nőstény igyekszik a petét a fürkészdarázs lárvába rakni, ám ez nem mindig sikerül: ekkor az ő lárvájára vár a feladat, hogy gyorsan, még lárvakorában megtalálja a célpontot és berágja magát annak testébe. Az új parazita gyorsan fejlődik és kezdetben nagyon mozgékony, így a műveletet általában sikeresen kivitelezi.

Egyes fürkészdarazsak lárvái azonban még erre a gyilkos támadásra is felkészültek! Abban az esetben, ha egy gazdatestben több lárva fejlődik, néhányan közülük védelmező szerepet vesznek fel: rágóik megerősödnek, sérülékenyebb testvéreiket ezzel védelmezik a hiperparazitoid fürkészdarázs lárvák ellen: elkapják és széttépik azokat, mielőtt beépülnek a "fészekbe". Ezek a harcos lárvák nem fejlődnek ki darazsakká: életcéljuk a többiek védelme, így életük a lárvakor végén véget ér.

A fürkészdarázs mezőgazdasági hasznosítása

A fürkészdarázs a rovarvilágban elkövetett horror ellenére mezőgazdasági szempontból nagyon hasznos, ugyanis elpusztítja a kultúrnövények élősködőit. Gyakran hasznosítják őket zöldségfélék, gyümölcsök, dísznövények, de még dohány és különböző üvegházi növények védelmére is. A fürkészdarázs pusztítja többek közt a molytetveket, a kukoricamolyt, a bagolylepke hernyókat, palyzstetveket, aknázólegyeket is.

A fürkészdarázs peték, lárvák kereskedelmi forgalomban is kaphatóak: a 70%-os, vagy alacsonyabb páratartalmat kedvelik, 20-25°-on. A kifejlett fürkészdarázs 1 hónapig él, ezalatt az idő alatt 50-100 petét is rakhat, amelyek elpusztítják a kártevőt, majd annak halála után átlagosan 10 napra bebábozódnak, azután kezdik a folyamatot elölről. Vásárlás nélkül is előcsalogathatjuk őket: mivel a kifejlett fürkészdarázs nektárral táplálkozik, ültessük kertünkbe kedvenceiket, a fészkes- és esernyővirágzatú növényeket, így természetes úton idézhetjük elő a biológiai védelmet.

A fürkészdarázs csípése

A fürkészdarázs a tévhitekkel ellentétben teljesen ártalmatlan az emberre nézve: nem agresszív, nem csíp, csak a kerti kártevőkre veszélyes

Fürkészdarázs a lakásban?

Ha egy fürkészdarázs véletlenül berepült, ne bántusok, ő sem szeretne kikezdeni velünk. Kapjuk el óvatosan egy befőttes üveggel, vagy nejlonzacskóval, és eresszük szabadon a természetben, hagy végezze irtózatos, de hasznos feladatát!

Összegzés: miért hasznos a fürkészdarázs?

A fürkészdarázs egy, az emberre teljesen veszélytelen darázsfaj, amely nektárral táplálkozik - annál veszélyesebb viszont a kártevők számára, akikbe parazitoid módszerrel bejuttatja petéjét, idővel megölve azt. A rovarvilág a mindennapi küzdelemről szól: a rovarok brutálisabbnál brutálisabb módszerekkel küzdenek a túlélésért, amelyben a fürkészdarázs és a hiperparazitoid fürkészdarázs mindenképp dobogós helyet kap. A fürkészdarázs mezőgazdaságilag, és a ház körül egyaránt hasznos: ha elő akarjuk csalogatni őket, telepítsük otthonunk, vagy a védeni kívánt növények köré kedvenc virágaikat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31