2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Állat

Nagy megkönnyebbülés a hímnemű csirkéknek: a bezúzás többé nem opció

A francia mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume bejelentette, hogy 2021-től be fogják tiltani Franciaországban a hímnemű csirkék megsemmisítését. Emellett tilos lesz a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálása is. Az állatjóléti csoportok óvatosan üdvözölték a két bejelentést.
 
 

Évente több milliárd hímnemű csirkét pusztítanak el világszerte 24 órával a tojásból való kikelésük okán, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy kisebb gazdasági hasznot hajtanak, mivel nem raknak tojást, valamint kevésbé húsosak, mint a nőstények. Franciaország mellett Németország is bejelentette, hogy jövő évtől kezdve tilos lesz a hímnemű csirkék elgázosítása vagy bezúzása, írta meg az Euronews. 2016 óta a két ország 4 millió eurót költött egy olyan módszer kifejlesztésére, amivel még kikelés előtt, a tojásban meg lehet állapítani a csirkék nemét. Didier Guillaume elmondta, hogy Franciaország és Németország további 300 ezer eurót szán egyéb módszerek tesztelésére. A két ország évente mintegy 90 millió állat ilyetén elpusztításáért volt felelős. Hasonló tiltást jelentett be Svájc is 2020. január 1-jén.

Franciaország ugyancsak betiltotta a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálását. Az Európai Unióban ugyanis a hímnemű malacok 80%-át kiherélik, hogy a húsuk főzés közben ne árasszon átható disznószagot, valamint hogy az állat agresszivitását csökkentsék. A Compassion in World Farming (CiWF) nevű állatjóléti csoportok haladásnak nevezte ezt a bejelentést, bár megjegyezték, hogy az igazi előrelépés az lett volna, ha Franciaország ezt a gyakorlatot is teljesen betiltja. Németország 2019 májusában, a fogyasztók tömeges tiltakozása miatt döntött úgy, hogy 2021-től betiltja a malacok érzéstelenítés nélküli kasztrálását.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu