Nagyot változtak az árak bárányfronton: itt vannak a legfrissebb számok

Nagyot változtak az árak bárányfronton: itt vannak a legfrissebb számok

agrarszektor.hu
Az Európai Unió báránypiacát továbbra is nagymértékben befolyásolja az Egyesült Királyság exportja, és itt az árak az elmúlt hetekben jelentősen zuhantak. A drámai árcsökkenés egész Európára jellemző, hátterében pedig az állhat, hogy a szokásos húsvét előtti keresletnövekedés a kiskereskedelmen ebben az évben nem valósult meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bárányárak egész Európában zuhantak az elmúlt héten, mivel világosabbá vált, hogy a szokásos húsvét előtti keresletnövekedés a kiskereskedelmen ebben az évben egyszerűen nem valósul meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a tény, az éttermi és vendéglátó ipari kereskedelem összeomlásával együttesen, jelentős nyomást gyakorolt a bárány értékesítésekre az év azon időszakaszában, amikor az árak általában szárnyalnak. Franciaországban például a havi juhhústermelés áprilisban átlagosan 18 000 tonna (carcass weight equivalent/vágottest-egyenérték), szemben az év hátralévő részében jellemző havi 14 000 tonnával. Az EU piacát továbbra is nagymértékben befolyásolja az Egyesült Királyság exportja, és itt az árak az elmúlt hetekben szintén jelentősen zuhantak, az április 5-vel véget érő, 14. héten 495,64 €/100 kg-ra esett vissza. Ez az előző héthez képest 11,8%-os, február közepe óta pedig 21,5%-os csökkenést jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nehézbárányok átlagára az EU-ban 4,1%-kal csökkent a 14. héten, és 561,60 €/100 kg-ra esett. Ez az ár volt az eddig rögzített legalacsonyabb ár január vége óta. Az árak meredeken estek Franciaországban (hetente 5,4%-kal), és Olaszországban (-6,0%) is, bár Németországban (+ 0,2%) és Belgiumban (+ 0,4%) stabilak maradtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31