2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Állat

Nagyot változtak az árak bárányfronton: itt vannak a legfrissebb számok

Az Európai Unió báránypiacát továbbra is nagymértékben befolyásolja az Egyesült Királyság exportja, és itt az árak az elmúlt hetekben jelentősen zuhantak. A drámai árcsökkenés egész Európára jellemző, hátterében pedig az állhat, hogy a szokásos húsvét előtti keresletnövekedés a kiskereskedelmen ebben az évben nem valósult meg.
 
 

A bárányárak egész Európában zuhantak az elmúlt héten, mivel világosabbá vált, hogy a szokásos húsvét előtti keresletnövekedés a kiskereskedelmen ebben az évben egyszerűen nem valósul meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a tény, az éttermi és vendéglátó ipari kereskedelem összeomlásával együttesen, jelentős nyomást gyakorolt a bárány értékesítésekre az év azon időszakaszában, amikor az árak általában szárnyalnak. Franciaországban például a havi juhhústermelés áprilisban átlagosan 18 000 tonna (carcass weight equivalent/vágottest-egyenérték), szemben az év hátralévő részében jellemző havi 14 000 tonnával. Az EU piacát továbbra is nagymértékben befolyásolja az Egyesült Királyság exportja, és itt az árak az elmúlt hetekben szintén jelentősen zuhantak, az április 5-vel véget érő, 14. héten 495,64 €/100 kg-ra esett vissza. Ez az előző héthez képest 11,8%-os, február közepe óta pedig 21,5%-os csökkenést jelent.

A nehézbárányok átlagára az EU-ban 4,1%-kal csökkent a 14. héten, és 561,60 €/100 kg-ra esett. Ez az ár volt az eddig rögzített legalacsonyabb ár január vége óta. Az árak meredeken estek Franciaországban (hetente 5,4%-kal), és Olaszországban (-6,0%) is, bár Németországban (+ 0,2%) és Belgiumban (+ 0,4%) stabilak maradtak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu