2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Állat

Nem bírnak az utcákon kószáló vaddisznókkal a Balatonnál: a vadászok tehetetlenek

Panaszáradattal kell szembenéznie a Balaton környéki tájegységi fővadásznak és a vadásztársaságoknak, a Balaton-partot ugyanis ellepték a vaddisznók, a lakosok pedig már nem bírják a kertekben, utcákon kószáló vadakat. Ugyanakkor nagyon keveset lehet tenni ellenük, a vadászok ugyanis nem akarnak engedélyt kérni arra, hogy belterületen vaddisznót lőjenek le, ez ugyanis sokakban ellenérzéseket váltana ki.
 
 

Rengeteg panasz érkezett a Balaton környéki tájegységi fővadászhoz és a vadásztársaságokhoz, amelyekben feltúrt kertekről, felborított kukákról és kóricáló vaddisznókról számolnak be a lakók - írja a Veol.hu-ra hivatkozva az Infostart. Surányi Péter, a Balaton-felvidéki tájegység fővadásza elmondta, a vad szabadon mozog, oda megy, ahol megtalálja az életfeltételeit, amelyek közül a legfontosabb a táplálék és a búvóhely.

Nem lehet minden erdőt bekeríteni, és ez nem is lehet cél. Hiába terelik vissza a vadat az erdőbe, ha nem szüntetik meg a településeken a bozótost, ahol búvóhelyet lel, akkor előbb-utóbb visszatalál, vagy beköltözik oda egy társa

- fogalmazott.

Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy mi a helyzet a vad lakott területeken történő károkozásával, amelyek nemcsak belterületeket, hanem lakott külterületeket, szőlőhegyeket is érintenek. Egyrészt nem lehet megmondani, a vad honnan, melyik vadászterületről érkezett, de vizsgálni kell azt is, hogy megtalálta-e a belterületen az élőhelyi feltételeit, van-e búvóhelye, nappali tartózkodási helye, tápláléka - tette hozzá László Péter, az Újkúti Vadásztársaság elnöke.

A vadállományra vonatkozó kilövési keretszámokat a terület vadeltartó képességének megfelelően a vadászati hatóság határozza meg. A vaddisznó esetén a hatóság elejtési minimumszámokat határoz meg, melyeket túlléphet a vadászatra jogosult. A vadászok tapasztalata az, hogy hiába tesznek meg mindent az állomány csökkentéséért jelentősen túlteljesítve az elvárásokat, így sem tudnak eleget kilőni. A vaddisznó egyébként nagyon alkalmazkodóképes, gyorsan felismeri, hogy az adott helyen nem zavarják, hozzászokik az emberek jelenlétéhez. Ezekben az esetekben már nem erdőből kivált vadról kell beszélni, hanem belterületeken élő vadról. Nagy részük már a település környéki bozótosban vagy éppen a belterületi részén született és nőtt fel. Megtapasztalta, hogy emberek, autók és kutyák vannak körülötte.

A belterületeken, a korábbi zártkerti részeken nem vadászterületekről van szó, ezeken nem lehet vadászni, nem lehet lőni, csak külön megkért eseti engedéllyel, a vadászok pedig nem is szeretnének ilyen engedélyeket kérni, mert veszélyes és mert sok emberben ellenérzéseket keltene. László Péter kitért arra is, hogy sokan azt várják, ha valahol felbukkan egy vad, akkor a vadásztársaság azonnal menjen és lője le, a lakosság másik fele azonban szeretné ezt megakadályozni. Hozzátette, előfordul, hogy kihívják őket egy feltúrt udvarhoz, aztán kiderül, hogy a második szomszéd a kert végében etetőhelyet alakított ki, mert az unokáinak szeretné megmutatni a csodálatos vadvilágot. Ráadásul ha ez nem lenne elég, a Balaton-part menti nádasokban is sok vaddisznó és szarvas lakik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu