Támogatott mezőgazdasági "katasztrófa-biztosítás" a Generalitól (sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
2012. április 10. - Az áprilisi és májusi hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők és a viharok jellemezték és ezek a természeti jelenségek a mezőgazdaságból élőket is nehéz helyzetbe hozták. A Generali csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különböző növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetően 2012-ben maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. A Generali most elsőként dolgozta ki az új szabályozáshoz igazodó, május közepéig köthető mezőgazdasági biztosításait, ami lehetőséget teremt arra, hogy jelentősen nőjön a mezőgazdasági termőterületek biztosítási védettsége az időjárási kockázatokkal szemben. Magyarországon évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot.

Magyarországon ma a mezőgazdasági termőterületek kevesebb, mint felére kötöttek csak biztosítást, pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő hónapok időjárása okozhat kellemetlen meglepetést a mezőgazdaságból élőknek. Az áprilisi és májusi viharokat a szakemberek előrejelzései szerint forró nyár követi, így a jégeső és villámcsapás után az újabb aszály is komoly károkat okozhat majd.

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetően most jelentősen bővülhet a biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya. 2012-ben közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét. A Generali az új törvényi szabályozásra reagálva elsőként újította meg mezőgazdasági biztosítását, így már négy új megoldási csomagot kínál azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek a támogatási programban.

"Arra számítunk, hogy jelentősen bővül a biztosítással védett termőterületek aránya. Most ugyanis többletköltség nélkül bővíthető ki a már meglévő biztosítás, illetve azok is megvédhetik terményeiket, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen 2300 Ft-os hektáronkénti éves díj fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak. Magyarországon ma évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, megéri tehát már előre biztosítást kötni a termésre." - mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A Generali első új biztosítási csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. A második biztosítási csomag jégeső és tűz okozta károkra köthető a fenti növénytípusokon felül például dinnyére, körtére, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára és barackra. A harmadik csomagban ugyancsak jégeső és tűzkár ellen köthető biztosítás a második csomagban nem szereplő növényekre.

Itt újdonság, hogy a jég és a tűz mellett viharkár biztosítás is köthető a fenti növényekre, valamint 2012 őszétől téli fagykárra is. A Generali a jogszabályban meghatározottakon felül kidolgozott egy önrész-csökkentő megoldást is a jégeső és vihar kockázatokra, amellyel azokra a mezőgazdasági termelőkre gondolt, akik az állami programban meghatározott önrészt nem tudják vállalni. Ilyenkor a biztosítási díjjal válthatják ezt ki, és részt vehetnek a támogatási programban.

A Generali, amely a hazai növénybiztosítási piac 30%-át tudhatja magáénak, csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különböző növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt. "Felelős biztosítóként fontos számunkra, hogy a mezőgazdaságból élőkben tudatosuljon, milyen komoly szerepe lehet a megfelelő biztosításnak. Tavaly például volt olyan Bács-Kiskun megyei ügyfelünk, akinek 49 millió forintot fizettünk ki, mert a jégverés teljesen tönkretette az egész paprikatermését, de volt olyan is, akinek a Miskolctól alig 30 kilométerre lévő repceföldjén pusztított a téli fagy, több mint 13 millió forintos kárt okozva." - ismertette Hajas Gábor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?