2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Állat

Támogatott mezőgazdasági „katasztrófa-biztosítás” a Generalitól (sajtóközlemény)

2012. április 10. – Az áprilisi és májusi hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők és a viharok jellemezték és ezek a természeti jelenségek a mezőgazdaságból élőket is nehéz helyzetbe hozták. A Generali csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különböző növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt.
 
 

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetően 2012-ben maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. A Generali most elsőként dolgozta ki az új szabályozáshoz igazodó, május közepéig köthető mezőgazdasági biztosításait, ami lehetőséget teremt arra, hogy jelentősen nőjön a mezőgazdasági termőterületek biztosítási védettsége az időjárási kockázatokkal szemben. Magyarországon évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot.

Magyarországon ma a mezőgazdasági termőterületek kevesebb, mint felére kötöttek csak biztosítást, pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő hónapok időjárása okozhat kellemetlen meglepetést a mezőgazdaságból élőknek. Az áprilisi és májusi viharokat a szakemberek előrejelzései szerint forró nyár követi, így a jégeső és villámcsapás után az újabb aszály is komoly károkat okozhat majd.

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetően most jelentősen bővülhet a biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya. 2012-ben közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét. A Generali az új törvényi szabályozásra reagálva elsőként újította meg mezőgazdasági biztosítását, így már négy új megoldási csomagot kínál azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek a támogatási programban.

„Arra számítunk, hogy jelentősen bővül a biztosítással védett termőterületek aránya. Most ugyanis többletköltség nélkül bővíthető ki a már meglévő biztosítás, illetve azok is megvédhetik terményeiket, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen 2300 Ft-os hektáronkénti éves díj fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak. Magyarországon ma évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, megéri tehát már előre biztosítást kötni a termésre.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A Generali első új biztosítási csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. A második biztosítási csomag jégeső és tűz okozta károkra köthető a fenti növénytípusokon felül például dinnyére, körtére, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára és barackra. A harmadik csomagban ugyancsak jégeső és tűzkár ellen köthető biztosítás a második csomagban nem szereplő növényekre.

Itt újdonság, hogy a jég és a tűz mellett viharkár biztosítás is köthető a fenti növényekre, valamint 2012 őszétől téli fagykárra is. A Generali a jogszabályban meghatározottakon felül kidolgozott egy önrész-csökkentő megoldást is a jégeső és vihar kockázatokra, amellyel azokra a mezőgazdasági termelőkre gondolt, akik az állami programban meghatározott önrészt nem tudják vállalni. Ilyenkor a biztosítási díjjal válthatják ezt ki, és részt vehetnek a támogatási programban.

A Generali, amely a hazai növénybiztosítási piac 30%-át tudhatja magáénak, csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különböző növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt. „Felelős biztosítóként fontos számunkra, hogy a mezőgazdaságból élőkben tudatosuljon, milyen komoly szerepe lehet a megfelelő biztosításnak. Tavaly például volt olyan Bács-Kiskun megyei ügyfelünk, akinek 49 millió forintot fizettünk ki, mert a jégverés teljesen tönkretette az egész paprikatermését, de volt olyan is, akinek a Miskolctól alig 30 kilométerre lévő repceföldjén pusztított a téli fagy, több mint 13 millió forintos kárt okozva.” – ismertette Hajas Gábor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu