Vaddisznótámadás a budapesti Hajógyári-szigeten

agrarszektor.hu
Vaddisznó támadott meg egy kutyát a Hajógyári-szigeten csütörtök este, mondta az Indexnek az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke, Gáspár Zsófi. A malacait féltő koca agyara eltépte a vizsla térdszalagját.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tegnap este egy vizslát sétáltattak a K-híd mellett található parkolótól nem mesze, északra, a kivilágított sétányon. A kutya labda után szaladt, amikor rátámadt a kicsinyét féltő vaddisznó. A koca agyara belefúródott a vizsla térdébe, és elvágta a szalagokat. A megsérült kutya sokkos állapotba került. A vaddisznót a kutya gazdáinak üvöltése üldözte el. A kutyát ezután ölben vitték orvoshoz, ahol több órán keresztül műtötték. Az állatorvos szerint ha jól sikerült a műtét, akkor is több hónapig tart a kutya gyógyulása.

Rácz Ferenc Péter, Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyeletének igazgatója az Indexnek azt mondta, hogy a közterület-felügyelet csütörtök este állatvédőktől értesült arról, hogy a Hajógyári-szigeten vaddisznócsalád él. Ekkor hallottak arról is, hogy egy kutyát is megtámadott a vaddisznó. A közteresek ezért már este kimentek, hogy átfésüljék a szigetet, és figyelmeztessék az arra járókat az esetleges veszélyre. A közterület-felügyelet munkatársai azonban sem este, sem a pénteken megtartott újabb ellenőrzések során nem találkoztak a vaddisznócsaláddal, a nyomait ugyanakkor felfedezték.


Rácz tájékoztatása szerint pénteken a kerülettel szerződött állatbefogó szakember is bejárja a szigetet. Ha sikerül befogni a vaddisznókat, akkor a sertéspestis miatt először meg kell vizsgálni az állatokat. Ha egészségesek, akkor kiemelik és máshol helyezik el őket. A Hajógyári-szigeten, a K-hídtól délre korábban élt egy szelíd, feltehetőleg emberek között nevelkedett vaddisznó, erről az Óbudai Kutyás Egyesület is tudott. Ez az állat azonban eddig nem jelentett veszélyt sem kutyákra, sem emberekre. Többek között azért sem, mert a hídtól északra fekvő területeket sokan használják kutyasétáltatásra, így erre a részre nem merészkedett.

Rácz Ferenc Pétert azt mondta, a III. kerületben is érzékelhető a vadállatok urbanizációja, épp ezért a vadakat bevonzó tényezők megszüntetésére fókuszál a közterület-felügyelet. A vaddisznóknak (a rókáknak és más vadon élő állatoknak is) kényelmes táplálékszerzési lehetőség az emberek által elérhető helyen hagyott szemetet, komposztot, takarmányt megdézsmálni. Épp ezért a lakosság is sokat tehet a vaddisznókárok megelőzéséért:

  • az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tételével;
  • az elhanyagolt telkeken a bozótosok felszámolásával;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetésével;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelésével.

Az Óbudai Kutyás Egyesület a vaddisznók befogásáig azt javasolja, hogy Hajógyárin se kutyával, se kutya nélkül ne sétáljanak az emberek, hiszen a kicsinyeiket féltő vadak az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?