Nagy a veszély Németországban a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu
Óriási gazdasági károkat okozhat Németországban a madárinfluenza, ha nem sikerül megállítani a vírus terjedését. A kórokozót azonosították Alsó-Szászországban is, ahol a legtöbb baromfit tartják. A vírus egyre több uniós tagállamban bukkan fel. Magyarországon eddig 400 ezer baromfit kellene leölni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tovább terjed a madárinfluenza-járvány Németországban, és már a legtöbb baromfit tenyésztő tartományban, Alsó-Szászországban is le kellett ölni egy gazdaság teljes állományát. A Barßel nevű településen működő pulykahizlaló telepen 16 ezer szárnyast vágtak le a H5N8-as típusú madárinfluenza megjelenése miatt, és két szomszédos gazdaságban elrendelték ugyancsak a teljes állomány, 92 ezer baromfi leölését.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A barßeli az első alsó-szászországi gazdaság, ahol megjelent a vírus. A tartomány az ágazat első számú németországi központja, csak a vírus megjelenésének körzetében több mint 13 millió szárnyast tartanak.

A megbetegedést Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szász-Anhalt után már a negyedik tartományban észlelték háztáji baromfiban, és a 16 tartomány közül 12-ben találtak madárinfluenzában elpusztult vadmadarakat.

Fotó: MTI

Az európai madárinfluenza járvány egyre több országot érint, és már Ausztria, Horvátország, Dánia, Hollandia Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Magyarországon a betegség megjelenése óta több mint 400 ezer állat leölését rendelte el a hatóság. A vírus eddig Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében bukkant fel.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel. A fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?