2017. március 26. vasárnap Emánuel

Hírek - Állattenyésztés

Nagy a veszély Németországban a madárinfluenza miatt

Óriási gazdasági károkat okozhat Németországban a madárinfluenza, ha nem sikerül megállítani a vírus terjedését. A kórokozót azonosították Alsó-Szászországban is, ahol a legtöbb baromfit tartják. A vírus egyre több uniós tagállamban bukkan fel. Magyarországon eddig 400 ezer baromfit kellene leölni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Tovább terjed a madárinfluenza-járvány Németországban, és már a legtöbb baromfit tenyésztő tartományban, Alsó-Szászországban is le kellett ölni egy gazdaság teljes állományát. A Barßel nevű településen működő pulykahizlaló telepen 16 ezer szárnyast vágtak le a H5N8-as típusú madárinfluenza megjelenése miatt, és két szomszédos gazdaságban elrendelték ugyancsak a teljes állomány, 92 ezer baromfi leölését.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A barßeli az első alsó-szászországi gazdaság, ahol megjelent a vírus. A tartomány az ágazat első számú németországi központja, csak a vírus megjelenésének körzetében több mint 13 millió szárnyast tartanak.

A megbetegedést Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szász-Anhalt után már a negyedik tartományban észlelték háztáji baromfiban, és a 16 tartomány közül 12-ben találtak madárinfluenzában elpusztult vadmadarakat.

Fotó: MTI

Az európai madárinfluenza járvány egyre több országot érint, és már Ausztria, Horvátország, Dánia, Hollandia Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Magyarországon a betegség megjelenése óta több mint 400 ezer állat leölését rendelte el a hatóság. A vírus eddig Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében bukkant fel.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel. A fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

A termelők a hozamértékcsökkenés 80 százalékát is megkaphatják.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ