2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Milliárdokat bukott az állam a pálinkareformon

agrarszektor.hu
A korábbi években átlagosan nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből, 2010-ben azonban a házi főzés legalizálásával ennek töredékéhez jutott az állam - írja a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly az egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű számlára mintegy 83 milliárd forint érkezett. Az pontosan nem különíthető el, hogy mekkora az alkoholtermékek után befizetett jövedéki adó, de a vámhivatal korábbi tapasztalatai alapján hozzávetőleg a teljes összeg 47 százaléka származik ebből.

A bérfőzött pálinka után megfizetendő összeg azonban egy külön számlára érkezik, így erről már pontosabb adatai vannak a hatóságnak: a korábbi években átlagosan nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből.

Ezzel szemben tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, amelynek túlnyomó része még az első félévben, a magánfőzés szeptemberi bevezetése előtt folyt be a költségvetésbe.

A magánfőzés bevezetését követően a 2009. év azonos időszakához képest hozzávetőleg négy százalékára esett a bérfőzésből származó adóbevétel - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Suller Attila, a NAV vám és jövedéki szóvivője.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06