Már a fiatalok is pálinkát főznek

agrarszektor.hu
Idén kiváló minőségű pálinkákat főztek lelkes szeszfőzők rekordmennyiségű gyümölcsből. Sokan kaptak kedvet a pálinkafőzéshez a fiatalok körében is, de a többség a szakértőkre bízza a folyamatot.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény óta jóval nagyobb a vállalkozói kedv. A törvény kimondja, hogy gyümölcsökből évente 50 liter gyümölcsszeszt, azaz 86 liter 50 fokos pálinkát lehet háztartásonként saját fogyasztásra adómentesen főzni vagy főzetni.

Ifjabb Nagy Árpád, a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. főzőmestere mesélt a pálinkafőzésről:

- A főzési díj, ha a háztartásonkénti 86 liter pálinkát vesszük, literenként lecsökkent 1400-ról 700 forintra - magyarázta ifjabb Nagy Árpád. - Általában 5-10 mázsa cefréből készítenek pálinkát az emberek, tehát nem olyan nagy költség biztos helyen kifőzetni a cefrét.
Ebben az évben az időjárás kedvezett a gyümölcsöknek, a cseresznye nem repedt meg az esőtől, így nem vizeződött fel az íz- és a cukortartalom. Nyolc-tíz éve nem volt olyan jó kajszibaracktermés megyénkben, mint az idén, de a fő pálinkaforrásnál, a szilvánál sincs ok a panaszra.

- Örvendetes, hogy egyre több új főzetővel is találkozunk - ecsetelte a csabai főzőmester. - Akinek nincs kertje, gyümölcsöt vásárol, és utánajár, mi a jó cefre titka. Hozzánk is sokan térnek be, hogy cefreélesztőt, tápanyagot, enzimeket vegyenek, melyek nem drágák, de ezáltal jobb az alkohol-kihozatal, az aroma.

Hozzátette, hogy még mindig jóval többen vannak, akik szakértőkre bízzák a szeszfőzést, szerinte többek közt azért, mert a rossz cefrézés, a nem megfelelő pálinkafőzés során metilalkohol képződhet, és ez akár vakságot is okozhat. Összességében fejlődni látszik a pálinkaipar, az emberek vevők az igényes szeszesitalokra, és rájöttek, hogy igazán jó pálinka csak ízletes, ép, friss és minőségi gyümölcsből főzhető, némi szakértelemmel.

 

forrás: mmgonline.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?