Kevesebb nádat vágtak idén

agrarszektor.hu
Nem kedvez az időjárás a munkának, így a tervezett 300 hektár helyett körülbelül 200 hektárról tudták levágni a nádat a Velencei-tónál. Többnyire csak a partok mentén sikerült nádat vágni, a nagyteljesítményű betakarító kombájnokat mindössze hat napig bírta el a jég - írja az MTI.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A napokban befejezték az aratást, öt vállalkozó és a vízügyi igazgatóság több brigádja dolgozott a tónál. A kedvezőtlen időjárás miatt haszonnádból a tervezett 270 hektár helyett 100 hektárt tudtak learatni, a vízminőségvédelmi nádvágást pedig a tervezett 51 hektár helyett 21 hektáron végezték el, továbbá a természetvédelmi területen nagyjából 50 hektáron vágták le a száraz vízinövényt - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden.

A nádaratók munkáját az időjárás mellett az is nehezítette, hogy fokozottan ügyelniük kellett arra, ne sértsék meg az alacsony vízállás miatt víz felszíne fölött levő úgynevezett nádrizómákat, mivel azokból sarjadnak majd ki a növény fiatal hajtásai.

A Velencei-tó vízfelületét körülbelül ezer hektáron borítja nád. A teljes területet az utóbbi évtizedek nádaratáshoz kedvezőtlen időjárása miatt egyszer sem sikerült teljesen letakarítani, emiatt változó a learatott nád minősége. Azokról a területekről, amelyeket évről-évre learatnak, kitűnő minőségű nádat vágtak, a ritkán sorra kerülő részeken viszont kevésbé jó minőségű volt a vízinövény.

A nádaratás befejezése után a "takarítás" ad munkát a vízügyi igazgatóságnak. Április 30-ig ki kell takarítaniuk ugyanis a tóból a nádvágás során keletkezett, partra sodort hulladékot, törmeléket.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?