Itt az első nagy fogás! - Kétes krumplit buktatott le az ekáer

agrarszektor.hu
Hetvenöt tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal térségi elektromos közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) csoportjának tagjai. Feltételezhető, hogy a lefoglalt burgonyát magyar áruként hozták volna forgalomba, mivel a terményt éppen őstermelők járműveire pakolták át.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrzőcsoport tagjai előző nap figyeltek fel az egyik nyírségi településen üzemelő raktárhelyiségre, ahová feltélelezhetően jelöletlen burgonyát szállítanak Lengyelországból - közölte Dávid Zoltán, a NAV nyíregyházi vám- és pénzügyőri igazgatóságának rendészeti osztályvezetője.

A településen - amelynek nevét az eljárás érdekére hivatkozva nem közlik - az ellenőrök beazonosítottak egy ekáer-számmal nem rendelkező lengyel rendszámú kamiont, amely a telephely csarnokában várakozott. Ezután ellenőrizték a telephelyről távozó kisteherautókat is, s azok rakterében zsákos burgonyát találtak. A telephelyen, illetve az ott várakozó lengyel kamionon, valamint a kisteherautókon összesen 75 tonna, Lengyelországból származó jelöletlen, zsákos kiszerelésű burgonya volt.

A burgonyát éppen magyar őstermelők járműveire pakolták át, így feltételezhető, hogy az már mint hazai termék került volna a piacra - tette hozzá Dávid Zoltán. A pénzügyőrök értesítették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársait, akik a burgonyát lefoglalták. A NAV megkezdte az áru eredetének vizsgálatát, a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzését, valamint a számla- és nyugtaadást is.

A sajtóreferens arról is tájékoztatott, hogy a telephely raktárhelyiségében hamis tízezer forintos bankjegyeket is találtak, amelyeket a rendőrség lefoglalt és eljárást indított az ügyben.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03