Kevesebb hazai dinnyét ehetünk idén?

agrarszektor.hu
Idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület, szinte csak a zöldborsó felületét növelték a gazdák. A görögdinnye-termesztés felülete folyamatosan csökken, a 10 évvel ezelőttinek már a 80 százalékát sem érjük el. Még rosszabb a helyzet krumpliból, ahol 60 százaléknál járunk. A FruitVeb szerint nincs ok a pánikra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Zöldségféléket tavaly 91,2 ezer hektáron termeltünk (ez 1,7 ezer hektárral haladta meg a 2017. évit). A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba (NAIK) integrált, és így nevet is váltó Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében az áll, hogy a burgonya 2019-ben tervezett vetésterülete 10 ezer hektár körül alakult a felmérés idején. Tavaly a beültetett terület még 13,5 ezer hektár volt. 2018-hoz képest nagyobb területen terveztek viszont étkezési paradicsom és zöldborsó termelével foglalkozni, ugyanakkor

a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé 18,3 százalékkal és a görögdinnyéé 10,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A jelenséget a FruitVeB szakmai igazgatója, Hunyadi István azzal magyarázta avg.hu-nak, hogy egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet. Az ingadozás tehát természetes jelenség, mindez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Hunyadi István szerint a csemegekukorica esetében a több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesés abból adódhat, hogy csökkent a feldolgozóüzemek igénye.

Tavaly így alakultak a termőterületek és a területi arányok a  zöldségfélék előállításában:

A burgonya-termeléssel több írásunkban is foglalkoztunk már. Az alábbi grafikonon a területcsökkenést némiképp ellensúlyozó terméspotenciál-növekedés is érzékelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03