Putyin állja a szavát: így kedveskednek az oroszok

agrarszektor.hu
Az embargó megszüntetése után azonnal megkezdhetik az orosz piacra irányuló szállításokat a magyar cégek, ha sikeres lesz az az ellenőrzés, amelyet orosz élelmiszerbiztonsági szakértők végeznek majd magyar élelmiszer-feldolgozóknál. Az auditot április 20-30. között tartják, és huszonkét magyar - többségében húsfeldolgozó - céget vizsgálnak meg.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Hivatalosan is tájékoztatta az orosz fél Magyarországot, hogy az itteni cégek auditját április 20-30 között tartják - közölte Budai Gyula miniszteri biztos az orosz-magyar kormányközi bizottság Kazanyban tartott ülése után. Az orosz állategészségügyi hatóság szakértő csoportja huszonkét - főleg húsfeldolgozó - magyar céget vizsgál meg, hogy megfelelnek-e az orosz hatósági előírásoknak.

Ezek olyan cégek, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.Budai Gyula szerint az orosz audit várhatóan sikeresen zárul, mivel a magyar élelmiszerbiztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

A miniszteri biztos az MTI-nek leszögezte: Magyarország az EU tagjaként az unió döntését tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és betartja az előírásokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak, de készül a szankciók megszüntetését követő időszakra.

Magyar-orosz vegyesvállalatok az agráriumban
Az orosz-magyar kormányközi bizottság kazanyi ülésén a felek szorgalmazták a magyar-orosz vegyes vállalatok létrehozását az agráriumban. Szerepelt a napirenden a GMO-mentes termelés is, amelyben Oroszország támogatja a magyar törekvéseket. Az együttműködés jelentős lehet a két ország között a technológiai transzferekben, például a gyümölcstermesztésben és az állattenyésztésben.

 

A kiviteli tilalom nagy károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, de hátrányokat szenved a lengyel, a német és a balti államok mezőgazdasága is - emlékeztetett Budai Gyula. Szerinte az Oroszország elleni intézkedéseket előbb-utóbb felül kell vizsgálni az Európai Unióban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?