Lopás, alkoholizmus, dilettantizmus - Ezek fenyegetnek

agrarszektor.hu
Egyre nehezebb hozzáértő és megbízható munkaerőt találni a mezőgazdaságban. A keresgélés során egészen extrém esetek is előfordulhatnak. Például tudásbeli elmaradással, alkohol függőséggel és lopásokkal is szembesülhetnek a nagyobb alkalmazotti létszámot foglalkoztató gazdálkodók. Persze azért a pozitív példa ma is jóval több, de a tapasztalatok szerint a tendencia rossz irányba tart, így a tisztességes dolgozókat még inkább meg kell becsülni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Miközben a kormányzat célja a foglalkoztatottság növelése, a termelői tapasztalatok számos esetben pont munkaerőhiányról árulkodnak. A probléma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi jellegű is. Általában elmondható, hogy ha nehezen is, de lehet találni alkalmazottakat bizonyos feladatok elvégzésére, ám a munkavégzés minősége több esetben is kívánnivalót hagy maga után. A közfoglalkoztatási program számos esetben a mezőgazdasági vállalkozások konkurenciáját is jelentheti a munkaerőpiacon.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

Sokszor a munkavállalói elvárások is irreálisak, hiszen rögtön sok százezer forintos nettó fizetés lenne az elvárás, még akkor is, ha az elvégzett munka eredményei ezt a legkisebb mértékben sem támasztják alá. Az esetenként irreális fizetési igényekhez olykor nem társul megfelelő mértékű elhivatottság, és sokan nem hajlandók a lelkiismeretes munkavégzésre, miközben a "nemtörődömség" akár milliós károkat is okozhat.

MTI-fotó: Mészáros János

A növénytermesztésben az elmúlt jó pár év (részben) Európai Uniós támogatásainak köszönhetően a géppark és az eszközállomány jelentős mértékben megújult. Ez azt eredményezi, hogy ma már nem elég a kalapácsot és a villáskulcsot kézbe venni, hanem az új és modern gépek fedélzeti számítógépeit is tudni kell(ene) programoznia a kezelőknek. A régi generációból erre nem mindenki képes, míg az új korosztály a tapasztalatok szerint sokszor "nem becsüli" a sok tízmillió forintos traktorokat, ez a hozzáállás pedig jelentős többletköltségeket okozhat a munkáltató gazdálkodóknak.

Az állattenyésztésben és a kertészetben sem jobb sok esetben a helyzet, hiszen ott is modernizálódott a technológia az elmúlt években, ám ezekben az ágazatokban az alkoholizmus is problémát jelent. Előfordul, hogy a dolgozók már a kocsmából érkeznek a munkahelyükre. Ittasan nem lehet foglalkoztatni, így a munkáltató nem tehet mást, mint hogy haza küldi őket. Természetesen a munka ettől még nincs elvégezve. A kertészek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a közfoglalkoztatási program pont előlük szipkázza el a legnagyobb mértékben a dolgos kezeket.

MTI-fotó: Mészáros János

Mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben igaz, hogy a vagyonbiztonság sokszor sérül. Vannak olyan emberek, akik hiába kapnak versenyképes bért, akkor is megpróbálkoznak a lopással. Ennek kiszűrésére a traktorokon például jó megoldás a GPS nyomkövetés, így a gázolaj felhasználás mérhető és kontrollálható. Ám hallani arról, hogy volt, aki még e rendszeren is megtalálta a rést és két literes flakonokban vitte haza az üzemanyagot.

A fenti példák természetesen nem mondhatók teljesen általánosnak, hiszen még mindig sok becsületes és tisztességes gépész, kertész és állatgondozó dolgozik a mezőgazdaságban. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy belőlük van egyre kevesebb. A minőségi munkaerő sok helyütt már elhagyta az ágazatot, illetve akár az országot is. Aki pedig egyszer távozott, nem nagyon valószínű, hogy visszatér.

Fényt jelenthet ugyanakkor az alagút végén, hogy a kormányzat igyekszik az agrárszakképzést minőségi irányba terelni, ám szakértők szerint ennek eredményeire akár még éveket is várni kell. Így a lelkiismeretes alkalmazottak még inkább felértékelődnek és megbecsülést érdemelnek az agráriumban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?