A nők is nagyon sikeresek lehetnek a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Korábban szinte csak férfiak alkották az agrárszakmát - főleg a vezetői-döntéshozói réteget -, napjainkban azonban egyre több nő tevékenykedik e területen. Nemcsak egyre nagyobb számban vannak jelen a nők, hanem kiemelkedő eredményeket érnek el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napjainkban, ahogy világszerte, így Magyarországon is egyre több nő tevékenykedik az agráriumban, akik kiemelkedő eredményeket érnek el: díjnyertes borászként, elismert kutatóként és sikeres agrárvállalkozóként járulnak hozzá az ágazat fejlődéséhez. Hét sikeres nőt kérdeztünk arról, hogyan lehet ma nőként érvényesülni az agráriumban, milyen előnyei és nehézségei vannak a női nemnek ebben az ágazatban, és hogyan lehetne több nőt vonzani e területre?

 

Kiss Eliza
Földművelésügyi Minisztérium, kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos

Amióta csak létezik a mezőgazdaság, a férfi a termelő, a nő a felhasználó, de ismerek a felsőoktatásban fiatal agrárvezetőket, kiváló női borászokat, sőt, a legjobb szőlőmunkások a nők közül kerülnek ki. A nők ösztönösen érzékenyebbek a minőségre: míg a férfi azt mondja, legyen sok a termés, a nő azt mondja, legyen jó a termés. Nehéz azonban az egyensúlyt megtalálni, hiszen a férfiak a határozott, okos nőtől megrémülnek, az udvariaskodó, halk szavú nőt pedig nem tekintik partnernek. Úgy látom, hogy nemcsak a nők hiányoznak nagy számban ebből a szakmából, hanem a fiatal szakemberek is. Elsősorban a fiatalokat kellene megszólítani, és elmondani nekik, hogy a vidéki lét, a gazdálkodás trendi.

 

Birkás Márta
a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, tanszékvezető

A nehézségek az agrárszakmában ugyanazok a nők esetében is, mint a férfi kollégáknál: leterheltség, nagy elvárások és kevés szabadidő. Mik az előnyök? A pontosság, az empátia, a szívósság, a merészség, a szakmai alázat, a szép és jó észrevétele, megláttatása. Számos női szakember tevékenykedik sikeresen az agráriumban, nemcsak az egyetemeken, hanem vetőmagos, gépesítési, szervezési, tanácsadó cégeknél, sőt, eredményesen tevékenykedő gazdák s vannak szép számmal a hölgyek között. A nők szakmai jelenlétének erősítéséhez az alkotást, kibontakozást ösztönző háttér nagyon fontos lenne, illetve az ágazatot értéke szerint kellene bemutatni és propagálni, például a médiában is, ahol az értékrend napjainkra eléggé eltorzult.

 

Benedek Borbála
családi gazdálkodó, az AGRYA elnökségi tagja

Úgy gondolom, hogy minden területen megvannak a nők számára testhez álló feladatok, amelyeket ügyesen meg tudnak oldani. Tapasztalataim szerint egy sikeres gazdálkodó legalább 40 százalékban gépész, 40 százalékban jó kertész, 20 százalékban pedig menedzser, üzletember, kereskedő, HR-es és még sorolhatnám, de minden megtanulható. Egy jó alkalmazkodó- és szervezőkészséggel bíró nő biztos sikereket érhet el, csak legyen elég kitartó és elhivatott, legyen elég türelme kivárni. Ahogy minden más szakmában, itt is fontos a megfelelő szociális háttér biztosítása, ami a nőket abban segíti, hogy megtalálják azt a bizonyos egyensúlyt munka és magánélet között. Ugyanakkor kicsit a 22-es csapdája is ez, hiszen ennek a kialakításához szükség lenne a ránk inkább jellemző szociális érzékenységre, empátiára.

 

Gálné Dignisz Éva
a Gál szőlőbirtok és Pincészet borásza

Zömében férfiak művelik a borász szakmát, de egyre több nő bukkan fel. Úgy látom, hogy ami a legfőbb nehézség egy nőnek, az anya és feleség szereppel összeegyeztetni ezt a munkát. A "2013-as Év Bortermelője" díj elnyerése után hallottam vissza, hogy többeknek az volt az ellenvetésük, hogy nő kapta meg díjat, tehát sajnos léteznek előítéletek a szakmában. Pedig sok pluszt hozhatnak a női meglátások, illetve a nők sokszor precízebbek, mint a férfiak, ami ebben a szakmában elengedhetetlen. A férfiak viszont merészebbek, bátrabbak, ami szintén előnyös tulajdonság a borász szakmában. Szerintem a motiváló szakmai elismerések és a közvélemény pozitív befolyásolása csökkentené az előítéleteket, és elősegítené a növekedést.

 

Kesjár Kamilla
Kesjár Flora kft. tulajdonos, Kertészeti és Termelői Szervezeti Tagozat elnökségi tag

A női nemnek az agráriumban fontos előnye a nagyobb empátia, de sajnos előfordulnak a hímsovinizmusból adódó klasszikus sztereotípiák. Nyitottságra és elfogadásra lenne szükség mind a nők, mind a fiatalok irányába. Közhely, de igaz hogy mindenki volt fiatal, ahogy bárkinek születhet lánya és lányunokája. Nem lehet huszonegyedik századi mezőgazdaságot folytatni tizenkilencedik századi gondolkodásmóddal. Örülök, hogy 25 évesen bele mertem vágni, és nem a károgókra hallgattam, hanem a lelkiismeretemre, amikor frissdiplomásként hirtelen át kellett vennem a családi örökséget, a Kesjár Flora Kft.-t.

 

José Matthijsse
a Heineken magyarországi leányvállalatának vezetője

Az üzleti életben a sikerhez vállalkozó szellemre és céltudatosságra van szükség, ezek pedig nemtől független adottságok. Véleményem szerint innovációval és újító gondolkodással adhatunk lendületet az agráriumnak, amiben a nőknek ugyanakkora szerepet kell vállalniuk, mint a férfiaknak. A legfontosabb területnek az oktatásfejlesztést tartom: a specifikus agrártudományokhoz elengedhetetlen az üzleti és gazdasági tudásanyag hozzákapcsolása, mely megteremti a jól képzett, szakmai és üzleti fókusszal egyaránt rendelkező szakember-utánpótlás lehetőségét.

Süle Katalin
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője

Természetesen gyakran nekem szegezik a kérdést, hogy nőként hogyan sikerült megvetnem a lábamat egy erősen férfiak által uralt ágazatban. Gyermekkorom óta fontos szerepet tölt be életemben a mezőgazdaság, hiszen gazdálkodó családba születtem. Épp emiatt nagyon korán eldőlt, hogy a hivatásom mindenképpen az agráriumhoz köt majd. A családi gyökerekhez tértem vissza, de sok mindent a saját káromon kellett megtanulnom. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy sosem volt nehéz dolgom, hiszen az első pillanattól kezdve sok segítséget kaptam a családomtól, így kifejezetten szerencsésnek érzem magam. Tapasztalatom szerint a női szakemberek száma az ágazatban már most is bizakodásra ad okot, inkább az a gond, hogy nincsenek előtérben.

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!


A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?