2023. szeptember 26. kedd Jusztina

Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a magyar tejiparban

MTI
Mintegy 12 milliárd forintos beruházással fejleszti debreceni feldolgozóüzemét az Alföldi Tej Kft. A beruházással 181 új munkahely jön létre, a vállalat éves árbevétele pedig várhatóan 10 milliárd forinttal növekszik. Évtizedek óta nem volt ekkora beruházás a hazai tejiparban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az Alföldi Tej Kft. debreceni beruházásához - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Sikerült a kínai kormánnyal megállapodni a magyarországi tejtermékek exportjáról, a kínai szakemberek elvégezték az Alföldi Tej auditját, hamarosan meglesz az eredménye, és megindulhatnak a vállalat termékei Kínába is. Az Alföldi Tej Kft. a termékek 30 százalékát főleg keletre, Kínába kívánja értékesíteni.

Mélykuti Tibor (Mti-fotó: Máthé Zoltán)

A mintegy 12 milliárd forintos beruházással a székesfehérvári tejüzemet is működtető Alföldi Tej Kft. 10 milliárddal növelheti éves árbevételét, amely most mintegy 40 milliárd forintot tesz ki - közölte Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója. A cég 320 millió liter tejet vásárol fel évente, ezzel a legnagyobb felvásárló, míg a vállalat tagjainak termelése a magyarországi nyerstej termelés negyedét teszi ki.

Az ügyvezető igazgató szerint azért döntöttek a beruházás mellett, mert a csoport által termelt tej mennyisége meghaladta a székesfehérvári üzem évi 245 millió literes kapacitását, és 20 százalékát alapanyagként kell értékesíteni, sok esetben jelentős veszteséggel. A debreceni beruházással a legmodernebb technológiát építik be, amellyel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna porított terméket gyártanak. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen nagyságrendű beruházás a tejiparban, és a kapacitás bővítésével lehetőség nyílik a beszállítói kör növelésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?