A tolvajok miatt már valóságos erődöket építenek a gazdák

agrarszektor.hu
Nagy gondokat okoz a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban. A gazdák már annyira tartanak a lopásoktól, hogy szabályos erődítményeket hoztak létre a farmok körül. A legnagyobb mennyiségben szerszámokat és quadokat lopnak a farmokról a tolvajok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár még 2016-ban is óriási károkat okozott a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban, a 39,2 millió font egy kisebb mértékű csökkenést jelent a 2015-ös 41 millió font nagyságú, a bűncselekmények miatt keletkezett költségekhez képest - írja az NFU Mutual a 2017-es vidéki bűnözésről szóló jelentésében. A bűnözések visszaesésének oka az lehet, hogy a farmok jelentősen megerősítették a területeiket, és valódi erődöket emeltek farmjaik köré. Ezzel szemben akadnak olyan gazdák is, akik teljesen hátat fordítottak a gazdálkodásnak a bűnözők jelenléte és a bűncselekmények miatt.

A tolvajok 2016-ban a legnagyobb mennyiségben szerszámokat és Quad-okat loptak el a farmokról. Komoly károk érték az állatállományokat is, ami azonban 2,9 millió fontról 2,2 millióra csökkent 2016-ban. Ezen kívül a tolvajok gyakran lopnak el gépeket is, amelyeket akár néhány óra alatt képesek Európa más országaiba szállítani. 

Az 5,4 millió fontos mezőgazdasági gépkocsilopás 2016-ban is ugyanakkora mértékű volt, mint 2015-ben, ez az összeg azonban a 2010-es 10 millió fonthoz képest jelentős csökkenést jelent. Ugyanakkor a Land Rover Defender gépkocsilopások 2015 és 2016 között közel 17 százalékkal emelkedtek, 1,8 millió fontról 2,1 millió fontra.

Andrew Stafford, leicester-i tejtermelő elmondta, hogy tőlük egy év alatt öt vagy hat defendert is elloptak, néhányat éjszaka, de volt olyan amelyiket napközben. Akadt olyan ellopott gépkocsijuk is, amelyet néhány nappal később találták meg részekre bontva.

A tejtermelő szerint a defenderlopások jelentősen növekedtek az utóbbi időben, aminek valószínűleg az az oka, hogy ezt a típust már nem gyártják, így a jármű alkatrészei jóval többet érnek a piacon. Nemrég egy ellopott defenderének az alkatrészeit találta meg egy internetes hirdetésben.

A legsúlyosabban érintett angol megye Lincolnshire volt, ahol a vidéki bűnözések miatt 2,5 millió font költség keletkezett. 2016-ban a legnagyobb károkat a vidéki bűnözés miatt Anglia szenvedte 33,8 millió fonttal, a legkisebb problémát Wales-ben tapasztalták 1,3 millió fontos költséggel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03