Magyar haltermékek, a pontyszeleten túl

agrarszektor.hu
Ritka szép összefogás valósult meg a halas szektorban. Az intenzív haltermelők és halfeldolgozók négyéves munkával tíz új termékkel bővítették a hazai termékpalettát pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közel másfél milliárd forintos fejlesztést valósított meg a magyar halászati ágazat akvakultúra-szektorában a kiksunlacházi ÖKO 2000 Kft. vezette konzorcium. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A négyéves projekt eredményeképpen tíz új haltermék kerülhet forgalomba.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A fejlesztési program az akvakultúra-ágazat  komplex fejlesztését szolgálta. A k+f munka eredményeként hét technológiai leírás született a halszaporítás, halnevelés és halfeldolgozás témakörében, illetve két prototípusleírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt egyik fontos fókuszpontja volt az új haltermékek fejlesztése, aminek eredményeképpen tíz új termékkel bővülhet a hazai haltermékpaletta pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások reprezentálták, míg a termékek piacra jutását halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium. A tagok következők voltak: a Bocskai Halászati Kft., a Czikkhalas Halastavai Kft., a Hoitsy és Rieger Kft., a Szabolcsi Halászati Kft., és a The Fishmarket Halkereskedelmi Kft. A nyereségérdekelt résztvevők munkáját két nonprofit kutatási intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem és az MTA martonvásári Agrárkutató Központja koordinálta. A teljes termelési folyamat nyomon követhetősége biztosítja a fogyasztók számára a minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket. Az eredmények bemutatására, illetve a tudás- és technológiatranszfer erősítésére 73 hazai és nemzetközi tudományos publikáció készült.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?