2023. február 2. csütörtök Karolina, Aida

Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

agrarszektor.hu
Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók egészségét, emellett pedig állatjóléti aggályokat is felvetnek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Radikálisan növelné a vágások sebességét az amerikai sertésvágóhidakon Donald Trump - írja a theguardian.com. Jelenleg maximum 1100 sertést vághatnak le óránként, de az amerikai elnök az óránkénti 1300-1500-as darabszám elérésére tett javaslatot. A rossz nyelvek szerint Trump elképzelésének valódi célja, hogy növelje a hús- és a csomagolóipar nyereségét, és kitömje egyes vállalatvezetők zsebét. 

Szakértők szerint ugyanakkor a vágási sebesség fokozása jelentősen veszélyeztetné a munkavállalók biztonságát, így nőne a sérülések aránya, és több mint 100 millió disznó jóléte is veszélybe kerülne. A sertés-feldolgozóipar jelenleg az egyik legveszélyesebb tevékenységnek számít a munkavállalók számára, mivel e szektorban háromszor többen sérülnek meg más területekhez képest, és a súlyosabb humán megbetegedések száma is sokkal magasabb.

Donald Trump

Az új javaslattalal az úgynevezett sertéshús-ellenőrzési rendszer privatizálását is megcéloznák, és a hírek szerint több mint 140 hivatásos élelmiszer-felügyelő munkáját szüntetnék meg. Ennek kapcsán máris aggodalmat okoz, hogy a képzett szakembereket állítólag szakképzettséggel nem rendelkező üzemvezetőkkel pótolnák, de azt nem tudni, pontosan mit kívánnának elérni a változtatásokkal. Egyesek úgy vélik, kevesebb információ jutna el a nyilvánossághoz a humán- és állategészségügyi kockázatot jelentő megbetegedésekről, mint amilyen például a szalmonella is. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. február 2. 06:03