Feltétel nélkül mindenkire számít az új agrárminiszter

agrarszektor.hu
Minden agrárgazdasági szereplőre számít az új parlamenti ciklusban Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte tarthatatlan, hogy ma minden termelési kockázatot a gazdálkodók viselnek. A stratégiai célok között többek között a versenyképesség javítását és a munkaerőhiány csökkentését jelölte meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Összefogás kell az agrárgazdaságban, ezért a legkisebbtől a legnagyobbig minden egyes ágazati szereplőre feltétel nélkül számítok - fogalmazott parlamenti mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte a mezőgazdaság egyértelműen stratégiai szerepet tölt be, mivel a Föld lakossága 2050-re 9 milliárdra növekszik, így 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, miközben a termőterület várhatóan 30 százalékkal, az ivóvízkészlet 40 százalékkal csökken.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A következő időszak egyik legfontosabb feladata a versenyképesség javítása lesz - húzta alá Nagy István. Ma a magyar agrárium egy hektáron 1574 euró értéket állít elő, míg az EU-átlag 2630 euró körül mozog. Hosszabb távon - tette hozzá a minisztereljelölt - nálunk is el kell érni a jelenlegi EU15-ök szintjét, így a magyar mezőgazdaság 20 millió ember élelmezésére válhat alkalmassá. Az exportban ezzel párhuzamosan arra kell törekedni, hogy a feldolgozott termékek részaránya legalább 78 százalékra növekedjen, ezen belül pedig a másodlagosan feldolgozott élelmiszereké 50-60 százalékot tegyen ki.

MTI-fotó: Soós Lajos

Nagy István szerint a most kialakítás alatt álló, 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) nincs szükség radikális reformra. Továbbra is erős, kétpilléres rendszerben a forrásokat a gazdáknak kell megkapniuk, így Magyarország nem támogatja, hogy például a migrációval összefüggő, KAP-idegen célok prioritássá váljanak.

Nem tartható, hogy az agrárszektorban minden kockázatot a termelők viseljenek - fogalmazott a miniszterjelölt. A gazdák sokszor úgy termelnek, hogy nem tudják, mennyiért értékesíthetnek, miközben az élelmiszerlánc további szereplői ismert árakon folytatják tevékenységeiket. A kockázatoknak - hangsúlyozta Nagy István - értékarányosan kell megoszlaniuk a piaci szereplők között.

Osztották a baloldalt
Kormánypárti és jobbikos ellenzéki képviselők is megdöbbentőnek értékelték, hogy a mezőgazdasági bizottságba sem az MSZP, sem a DK, sem a Párbeszéd nem delegált tagot. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy a testületben ne lett volna baloldali képviselő. A most megalakult, tizenegy tagú grémiumban a Fidesz hét, a Jobbik három, az LMP pedig egy képviselővel van jelen. Így nem vesz részt a bizottság munkájában a kormánypárti KDNP sem.

A politikus komoly problémaként említette, hogy a mezőgazdaságban is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Ezért szerinte 50 ezer közmunkást át kellene irányítani, hogy a jövőben állandó mezőgazdasági munkaerővé válhassanak.

A miniszterjelölt több más célt is megfogalmazott az új parlamenti ciklusra:

- állami kockázatvállaláson alapuló hitelalap létrehozása azok számára, akik a piaci alapú agrárhitelezésből kiszorulnak
- kockázatkezelési rendszer az állattenyésztőknek és a kertészeknek a betegségek és járványok miatti kockázatok, illetve a piaci árkockázatok kezelésére
- az öntözhető területek legalább 400-500 ezer hektárra növelése
- új fehérjeprogram végrehajtása a GMO-s szójaimport kiváltására, illetve csökkentésére
- az egymillió hektárra tehető osztatlan közös földtulajdon felszámolása
- az üveg- és melegházi kertészeti terület megkétszerezése, hogy ne külföldi, hanem magyar tavaszi primőrökkel lehessen kielégíteni a hazai fogyasztói igényeket
- a hazai erdőterület 21-ről 27 százalékra növelése
- az önkéntességre épülő agrárintegráció ösztönzése
- az élelmiszerbiztonság fejlesztése
- a generációváltás támogatása
- az élelmiszertermékek további áfacsökkentése

Így juthatott be Magyarországra a sertéspestis
A migrációnak, illetve a vendégmunkásoknak tulajdonítható, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa nemrég felbukkant Heves megyében - vélte bizottsági meghallgatásán Nagy István. Szerinte például egy eldobott szendvics lehetett az oka annak, hogy egy eddig jól körülhatárolható területen több vaddisznó is ASP miatt hullott el. Mint ismert, a vírus bejutására Ukrajna és Románia felöl mutatkozott a legnagyobb esély. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kórokozó házi sertéseket nálunk még nem betegített meg, és az egyik legnagyobb feladat éppen annak megakadályozása lesz, hogy az ASP haszonállattartó telepekre is bejusson.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?