Tisztességtelen kereskedők: jobban odalépnének a V4-ek

MTI
Szigorúbb fellépést szorgalmaznak a visegrádi országok a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben, amelyet közös nyilatkozatban rögzítettek is. Az Európai Bizottság javaslata ugyanis nem minden felvásárlóra kötelező, így csak korlátozottan nyújtana védelmet az élelmiszert termelő kis-és közepes vállalkozásnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszereknél a késedelmes fizetést, illetve azt, hogy a vevők a megrendeléseket az utolsó pillanatban lemondhassák és visszáruzhassák - írja közleményében az Agrárminisztérium. A júliusban kezdődött szlovák V4 elnökség első agrárminiszteri ülésén a delegációvezetők egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság javaslata jó irány, de csak korlátozottan nyújt védelmet az élelmiszert termelő kis- és közepes vállalkozásoknak. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei közös nyilatkozatban rögzítették álláspontjukat az Európai Bizottság tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében kidolgozott irányelv-tervezetről, és határozottan kérték, hogy az irányelv rendelkezései mérettől függetlenül valamennyi felvásárlóra legyenek kötelezőek.

A tárca szerint az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormány álláspontja szerint az idén a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?