Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

agrarszektor.hu
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dr. Georg Backhaus, a Julius-Kühn-Institut elnöke hangsúlyozta, hogy már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. A virulens törzsek azonban bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek. A tetraciklint a bélbetegségek kezelésére szokás alkalmazni az állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikummal dacoló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben egyáltalán nem jó hír.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket vizsgálta, valamint a rukkolát és a koriandert. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére koncentrált, amelyik ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy a trágyával nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés miatt alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény: minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikumféleség is hatástalannak bizonyult. A rezisztencia forrása nem a kromoszómáikban, hanem a plazmidokban volt. A plazmidok általában gyűrű alakú, kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül replikálódnak, de képesek beépülni is a sejt saját örökítőanyagába. A plazmidokat a nem rokon fajok közti génáramlás egyik eszközének tartják.

Mivel a salátákat nyersen fogyasztjuk, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerünkig, ahol képesek az ott jelen lévő, betegségre hajlamosító baktériumokba beépülni. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a  bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli, viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, hirtelen előnybe kerülnek, és megnyílik előttük a tér a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumokkal dacoló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre alaposan mossuk át, mielőtt a tálra kerülnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13