Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

agrarszektor.hu
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Dr. Georg Backhaus, a Julius-Kühn-Institut elnöke hangsúlyozta, hogy már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. A virulens törzsek azonban bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek. A tetraciklint a bélbetegségek kezelésére szokás alkalmazni az állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikummal dacoló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben egyáltalán nem jó hír.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket vizsgálta, valamint a rukkolát és a koriandert. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére koncentrált, amelyik ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy a trágyával nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés miatt alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény: minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikumféleség is hatástalannak bizonyult. A rezisztencia forrása nem a kromoszómáikban, hanem a plazmidokban volt. A plazmidok általában gyűrű alakú, kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül replikálódnak, de képesek beépülni is a sejt saját örökítőanyagába. A plazmidokat a nem rokon fajok közti génáramlás egyik eszközének tartják.

Mivel a salátákat nyersen fogyasztjuk, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerünkig, ahol képesek az ott jelen lévő, betegségre hajlamosító baktériumokba beépülni. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a  bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli, viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, hirtelen előnybe kerülnek, és megnyílik előttük a tér a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumokkal dacoló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre alaposan mossuk át, mielőtt a tálra kerülnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34