Nagyot nőtt a hazai élelmiszerek aránya a kiskereskedelemben

agrarszektor.hu
Tavaly az előzetes adatok szerint hosszú évek óta először nőtt a hazai élelmiszerek aránya a belföldi forgalomban - mondta a szuperfarm.hu-nak Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elnöke. Az emelkedő termelői árak és a munkabérek növekedése miatt azonban az iparág eredményessége valószínűleg romlott. Nehéz a munkaerő megtartása és a tervezett fejlesztések végrehajtása is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A hazai gyártók az élelmiszer-forgalom mintegy 70 százalékát uralják. Az elmúlt 10-15 évben ugyanakkor nem volt még egy olyan év, mint a tavalyi, amikor úgy sikerült növelni az élelmiszeripar teljesítményét, hogy a belföldi értékesítésünk bővülésének mértéke meghaladta a kiskereskedelmi forgalom gyarapodását. Korábban a növekedés elsősorban az exportból származott, és azt jelentette, hogy belföldön polcfelületet veszítettünk.

Éder Tamás 2018 első tíz hónapja alapján úgy nyilatkozott, hogy határozottan pozitív irányban lépett el az ágazat teljesítménye. Az élelmiszeripar termelési volumene közel 5 százalékkal nőtt, meghaladva ezzel az ipar bővülésének ütemét - ilyenre pedig ritkán volt példa az elmúlt több mint egy évtizedben. Emellett nőtt a hazai élelmiszerek aránya a kiskereskedelemben. Ebben a belpiaci arányeltolódásban persze szerepe van az áfacsökkentésnek is, az abban érintett ágazatokban jelentős piactisztulásin folyamat figyelhető meg - mutatott rá a szakember. Ami az exportot illeti, az is növekedett, de a belföldi forgalom-emelkedésnél kisebb mértékben.


Eközben az élelmiszeripar jövedelmezősége kissé csökkent. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az önköltségben a legjelentősebb tényezőnek számító mezőgazdasági termelői árak emelkedtek, mégpedig éves szinten átlagban 4,5-5 százalékkal. Ezen belül magasabb mértékben drágultak a növényi termékek, míg az állatoknál némi árcsökkenés tapasztalható. A drágább alapanyagok mellett a kétszámjegyű munkabér-növekedés is emeli a költségeket. Az élelmiszeripar viszont alig 2 százalékkal tudta emelni a belföldi átadási árait és az exportárakat. Mindezek alapján Éder Tamás az eredmény csökkenésére számít az élelmiszeriparban. 2016-ban még 158,4 milliárd forint volt az ágazat adózás előtti eredménye, 2017-ben már csak 142,1 milliárd, a 2018-as adat pedig valószínűleg további csökkenést mutat.

"Tavaly például a sertésfeldolgozó cégeknek elég jelentős gondokat jelentett az afrikai sertéspestis által is megzavart piac, de például a tejfeldolgozó cégeknél is voltak nehézségek, így ezen ágazatokban valószínűleg eredménycsökkenés jelenik meg a könyvelésekben" - emeli ki Éder Tamás, aki pozitívnak tartja, hogy megkezdődtek a támogatott beruházások az ágazatban.

A Vidékfejlesztési Program forrásainak 80 százalékához a mikro- és a kisvállalkozások juthatnak hozzá, ebben a körben a következő egy-két évben jelentős lesz a versenyképesség-javulás. E vállalati kör produktuma azonban nem éri el a teljes termelési volumen 20 százalékát"

 - mutat rá az ÉFOSZ elnöke, aki sajnálja, hogy a 80 százalékos termelési nagyságot kitevő, nagyobb vállalatok alig jutnak fejlesztési támogatáshoz. Ám a nagyvállalati szegmens számára a pénzügyi és a külügyi tárcánál van olyan forrás, amelyből egyedi kormánydöntéssel ők is kaphattak támogatást. A közepes vállalatoknak szánt eredetileg 100 milliárdos GINOP-forrásból viszont már több mint 10 milliárdot átcsoportosítottak. Ráadásul a maradék összeg több mint fele visszatérítendő támogatás, egy hitellel kombinált eszköz - int Éder Tamás. Itt sajnos lassan halad a pályázás, és még mindig nagyon sok a kihasználatlan forrás. Problémának tartja, hogy 

a korábbi fejlesztési pályázatok feltételül szabták a munkahelyteremtést és a munkaerő megtartását, ami az elszámolási idő végéig kötelezi a cégeket. A helyzet azonban változott, ma már nemhogy növelni, de megtartani is nehéz a meglévő munkaerőt.

Pedig az élelmiszeriparban is olyan tendenciák vannak, amelyek a mai, informatikára nyitott gyerekek számára is vonzóvá tehetik az ágazatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02