Szennyezett magyar pékáru lehet a boltok polcain: ezek a kenyerek megbetegedést okozhatnak

agrarszektor.hu
Az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet, köszönhetően a tavaszi esőknek és a melegnek. Habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek azonban nagyon drágák, így sokan ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmó termék. A lisztben, és így a teljes kiörlésű termékekben előfordulhatnak olyan toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei fuzáriumszennyezésről már nyáron befutottak az első jelzések, Raskó György agrárvállalkozó szerint azonban az idei gabona ötöde fertőzött lehet, a tavaszi esők és a meleg ugyanis kedveztek a fertőzésnek - írja a HVG. Leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, például a lisztben bukkanhatnak fel olyan egészségre ártalmas toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, emellett a fertőzésnek a hormonrendszer működésére is hatása lehet, csökkenhet a nemzőképesség, de tartós fogyasztás után, szélsőséges esetben daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az uniós szabványok szerint a kenyérgabonában megengedett mennyiség 1250 mikrogramm/ kilogramm, de az idei időjárás miatt előfordulhat, hogy ez eléri a 4-5000 mikrogramm/kilogrammot is a learatott gabona ötödében - közölte Raskó. A károsanyagok hatását sem a gabona őrlése, sem a sütés nem csökkenti jelentősen. A gomba termelte mikotoxinok közül szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő olyan, amely a hormonrendszert befolyásolja, vagy daganatos megbetegedést okoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a megelőzés a legfontosabb: vetésforgóval, megfelelő váltónövények telepítésével, korszerű raktározással lehet csökkenteni a gombafertőzésnek kedvező feltételeket. Ha már nincs mit tenni, akkor érdemes az erre szakosodott cégekhez elvinni a gabonát, akik szakszerűen mintákat vesznek, és bevizsgálják a betárolt gabonát. A probléma csak az, tájékoztatott Raskó György, hogy ezek a vizsgálatok nem éppen olcsók. Ő például az idén 7000 tonna gabonát aratott le a területein, ennek a teljes bevizsgálása azonban másfél millió forintba került. Szerinte persze nemcsak a gabonát értékesítőnek kell felelnie az egészséges gabonáért, de az azt feldolgozók, és a vevők érdeke is, hogy ne legyen szennyezett alapanyagot tartalmazó termék a boltokban. Ennek ellenére is akadnak "ügyeskedők", akik minél előbb szabadulnának az akár fertőzött gabonától is, ez azonban szerencsére nem olyan könnyű. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?