Csodanövénnyel szakíthatnak nagyot idén Békés megyében

agrarszektor.hu
A 2018-as homoktövis termés többszörösét takarították be idén Gyomaendrődön, ahol mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket. A bogyóból ivólevet készítenek, amely cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és egyelőre helyben értékesítik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt év 1,5 tonnás homoktövis-termésének többszörösét takarították be idén az önkormányzati ültetvényeken a Békés megyei Gyomaendrődön - írja a Beol-ra hivatkozva a Sokszínű vidék. A 2012-ben létrehozott Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már ebben az évben termőre fordult. A növények bogyójából ivólevet készítenek a településen. A tavalyi termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak. Az ital cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és az önkormányzat helyben értékesíti.

A kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték a gyümölcsöt. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel. Az önkormányzat ­tervei között az szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdaságának élénkítésében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?