Sokkoló árak a magyar piacon: ezek a zöldségek óriásit drágultak idén

agrarszektor.hu
A petrezselyem és a burgonya drágult a legnagyobb mértékben idén a Nagybani piacon, de a hazai kínálat idén nyáron továbbra is túlsúlyban volt az importtal szemben. Az ország legnagyobb termelő és elosztó piacának szezonzáró beszámolójából az is kiderült, hogy a legtöbb termelő idén is Pest és Csongrád megyéből érkezett. Az előző évhez képest viszont több Baranya, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőt regisztrált a piac. A termékek megjelenése a tavalyi évhez képest eltolódott, a nyári szezon két-három hetes késéssel érkezett. Ennek köszönhetően az áruhiányos időszakokban bizonyos zöldség- és gyümölcsféléknél jelentős áremelkedést tapasztalhattak a vásárlók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eredményes évet zárt 2019-ben a Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában összesen mintegy 240 ezer vásárlói belépést regisztráltak, ebből a legtöbben, 145 ezer regisztrált belépéssel Pest megyéből érkeztek. A főváros és annak környéke után Fejér és Bács-Kiskun megyéből érkeznek a legtöbben vásárlási szándékkal az ország legnagyobb termelő és elosztó piacára. Bár idén a regisztrált vásárlók száma kevesebb volt az előző évhez képest, azonban az ügyfelek jellemzően egyre nagyobb méretű teherautókat vesznek igénybe a vásárolt áru elszállításához. Az elmúlt kilenc hónapban regisztrált termelői belépések száma megközelíti a 130 ezret, ami kismértékű növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A hazai termelők többsége 44 ezer belépéssel továbbra is Pest és 20 ezer belépéssel Csongrád megyékből érkezett a Nagybani Piacra, de jelentősen nőtt a Baranya, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből érkezők száma is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A termelők jelenléte a piacon ingadozott az év eleji szeszélyes időjárás miatt. A termékek megjelenése a tavalyi évhez képest eltolódott, bizonyos zöldségek és gyümölcsfélék két-három hetes késéssel érkeztek a piacra. Ennek köszönhetően bizonyos termékeknél az áruhiányos időszakokban jelentős áremelkedés történt. A dinnyeszezon is közel három hetes késéssel, július 11-én indult és szeptember 15-ig tartott. A nyári nagy meleg miatt élénk volt iránta a kereslet, ezért a termelők jó szezont zártak. Az értékesítésre a kialakult gyakorlatnak megfelelően a Nagybani Piac külön szektort és meghosszabbított nyitvatartást biztosított.

A korábbi évek hasonló időszakával összehasonlítva a Nagybani Piacon petrezselyemgyökér drágulása volt a legradikálisabb, a vevők 300 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak. Idén nyáron a burgonya értéke is megnőtt, júliusban a duplája volt a tavalyi árnak. A nyár további két hónapjában pedig 20-40 százalékos drágulást tapasztalhattak a piaci vevők.

Nyáron továbbra is túlsúlyban voltak a hazai termékek az importtal szemben, a szántóföldi és primőráru mind itthoni termelőktől érkezett. Az őszi szezon kezdetén rendszeresen első importáruként jelenik meg a padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, de ezek az árufélék is kaphatók a magyar őstermelőknél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?