Teljesen összezavarhatja a magyar vásárlókat a sertéshúsokon található új jelölés

agrarszektor.hu
2020 január 15-től jelölni kell azokban a magyar boltokban, ahol van frisshús-pult, hogy honnan származnak a sertéshúsok. A 200 négyzetméternél kisebb üzletekben szövegesen, az ennél nagyobbakban zászlókkal kell feltüntetni, melyik országból érkezett az áru. Ez a tájékoztatási forma azonban összezavarhatja a vásárlókat, hiszen csak azokban a boltokban találkozhatnak majd a jelöléssel, ahol van húspult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zavaróan hathat a vásárlókra, hogy csak bizonyos boltokban lesznek láthatók azok a jelölések, amelyekkel január 15-től a frisshús-pultban található sertéshúsok származását kell feltüntetni - mondta az Inforádiónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Van ahol zászlóval, van ahol szövegesen kell megjelölni, honnan származik az áru, a szakember szerint azonban lesznek olyanok, akik nem ismerik majd fel a zászlót, így nem derül ki számukra a termék száramzási országa, vagyis a gyakorlatban zökkenőket fog okozni ez az általános megoldás, amit az Országos Kereskedelmi Szövetség nem is támogatott.

EZ IS ÉRDEKELHET
A főtitkár hangsúlyozta, helyesnek tartja a kormány azon célját, amelyen hosszú ideje dolgoznak is, hogy a magyar termékeknek, amennyire az uniós szabályok engedik, reklámlehetőséget biztosítsanak. Ugyanakkor a gyakorlati végrehajtást illetően jó néhány kérdés felvetődött a jelenlegi rendelet előkészítése során. Vajon ha nincs magyar sertéshús a pultban, akkor is föl kell-e tüntetni a származási helyeket? Hiszen a zászlós jelölés igencsak feltűnő, szemben a szöveges felirattal, amit nem biztos, hogy elolvas a vásárló, előbbi azonban fel fog tűnni - magyarázta Vámos György.

A szakember abban viszont egyetértett, hogy az, hogy a kínált hús korábbi fagyasztására vonatkozó tájékoztatást is kötelező lesz föltüntetni január 15-től, az minden kétséget kizáróan egy hasznos információ, és a vásárlókat védi. Hiszen egy húsféleséget, amit korábban lefagyasztottak, majd felengedetek és így kerül a pultba, azt otthon már nem szabad ismételten lefagyasztani.

Címlapkép forrása: Getty Images

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?