Egekben a magyar élelmiszerárak: durván megdrágult az élet

Egekben a magyar élelmiszerárak: durván megdrágult az élet

agrarszektor.hu
2019. decemberében a fogyasztói árak átlagosan 4,0%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt 12 hónapban főleg a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben. 2019-ben a fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal emelkedtek az előző évhez képest.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ha a 12 hónap alatti árváltozásokat nézzük, 2018. decemberhez viszonyítva, akkor a következőket tapasztalhattuk: az élelmiszerek ára 5,9%-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 23,7%-os emelkedést mutatott, a párizsié és a kolbászé 13,2%-osat, a cukor 12,2%-kal drágult, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára pedig 8,3%-kal nőtt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

2019. novemberhez viszonyítva 1 hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,7%-kal nőtt, ezen belül a sertéshús 7,5%-kal, a liszt 2,6%-kal, a párizsi és a kolbász 2,4%-kal, a tojás pedig 2,3%-kal lett drágább, míg a kenyér ára átlagosan 2,0%-ot nőtt. Az alkoholmentes üdítőitalok ára 1,1%-kal, a sajté pedig 0,9%-kal csökkent.

Kép forrása: KSH

2019-ben az előző évhez képest a fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 5,4%-kal lettek drágábbak az előző évhez képest. Összességében a tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?