Brutális drágulás a magyar boltokban: itt a lista

Brutális drágulás a magyar boltokban: itt a lista

agrarszektor.hu
Csaknem 40 százalékkal kerül most többe a sertéspárizsi, mint tavaly februárban, ugyanakkor a rizs, a tojás és a sajt is látványosan megdrágultak tavalyhoz képest - derült ki egy friss Árkosár-felmérésből, amelyet 3 hazai boltláncban hajtott végre a Privátbankár. Az elemzés szerint sokat emelkedett emellett a kenyér, a cukor és a száraztészta ára is, a margariné, illetve a csirkemellé azonban csökkent az elmúlt egy évben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Történelmi csúcsra emelkedtek az árak februárban az előző hónaphoz képest - írja friss Árkosár-felmérésében a Privátbankár. A lap újságírói három hipermarket árait vetették össze, és arra jutottak, hogy a három áruház - az Interspar, a Tesco és az Auchan - átlaga már csak 21 forinttal marad el a 21 ezer forinttól.

A különbség továbbra sem jelentős az egyes áruházak között, kicsi a szórás - mindössze 675 forint.

A lap szerint olyan nagyot akkor sem tudnánk spórolni, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: ez esetben 19 ezer 775 forint lenne a vásárlás végösszege. Kiderült, hogy a legtöbbet az Interspar emelt, a kosárérték itt bőven 21 ezer forint fölé került. A három áruház az élelmiszerárakon átlagosan 2,3 százalékot emelt az előző hónaphoz képest. Az éves áremelkedés mértéke viszont 3,4 százalék lett.

Az előző hónaphoz képest nagyot drágult a tej, a sajt és a narancslé: mindhárom termék 14 százalékkal kerül többe. 19 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, 13-mal a csirkemellfilé és a liszt, 10-zel a kávé és a tea, mint januárban. Ami az éves árváltozást illeti, a sertéspárizsi csaknem 40 százalékkal kerül most többe, mint tavaly februárban.

Emellett 26 százalékkal drágult egy év alatt a rizs, 20 fölött a tojás, a sajt és egyes üdítők. 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértek a vizsgált áruházakban a cukornál, a száraztésztánál és a tejfölnél, de dübörög a kenyéráremelés is, egy év alatt 14 százalékkal került nagyobb szám az árcímkére. Ugyanakkor jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést csak a margarinnál, a csirkemellnél és a kávénál mértek a portál Árkosár-felmérésében.

Frissítés! Fontos kiemelni, hogy a 3 lánc boltjai alapján készült Árkosár-felmérés jelentős eltéréseket mutat az országos átlaghoz képest. A KSH adatsora szerint ("Egyes termékek és szolgáltatások havi, országos fogyasztói átlagára") a 'Párizsi felvágott' átlagára például 1460 forint volt tavaly januárban, míg az idei év azonos időszakában 1 750 forintot mértek. Ez "csak" 20%-os eltérés, így a cikkben jelzett 40 százalékos árdifferenciával csak azok fognak szembesülni, akik épp ugyanazokat a boltokat választják, mint a Privátbankár újságírói. Érdemes tehát az Árkosár-felmérésben szereplő többi termék árváltozását is ezek figyelembevételével szemlélni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03