Megszólalt a szakember: a koronavírus jelentősen átrendezte a magyar húsipart

Megszólalt a szakember: a koronavírus jelentősen átrendezte a magyar húsipart

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben kétszer is tapasztalt felvásárlási láz következményeként jelentős átrendeződés volt tapasztalható a húsipari ágazatban, így nem állítható, hogy jelenleg minden magyarországi húsüzem teljes kapacitással működik - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a sertéspestis miatt megjelent kínai kereslet az unióban jelentősen felverte az alapanyagárakat, az áremelkedést azonban a termelők nem hárították át a vevőkre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszerek területén az elmúlt héten időben és térben is történt egy egyfajta átrendeződés a kereskedelmi termékcsatornáknál, emiatt nem állítható, hogy jelenleg minden magyarországi húsüzem teljes kapacitással működik, fogalmazott Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Arénában. Azzal ugyanis, hogy másfél héttel ezelőtt bezártak az iskolák és egyéb közintézmények, miközben az éttermek jelentős része is szünetel, vagy csak korlátozottan tart nyitva, azok az élelmiszeripari üzemek, beleértve sok kisebb és közepes húsipari üzemet, amelyek elsősorban a HoReCa (szállodák, éttermek, kávéházak) szegmensben, illetve a közétkeztetésben adtak el terméket, azzal találták magukat szemben, hogy a vásárlójuk bezárt, vagy lényegesen kisebb mennyiségű terméket vesz át tőlük.

Tehát az ezen csatornákra termelő cégek komoly problémát tapasztalnak

- emelte ki Éder Tamás.

A szakember emlékeztetett, az utóbbi időben tapasztalható volt két nagy vásárlási láz is. Az első alkalmával a tartós élelmiszerek fogytak, majd utóbbi során már a tőkehúsokat is nagyon nagy mennyiségben keresték a fogyasztók, ami egy-két napos hiányt is eredményezett, ami azt mutatja, hogy térben történt egy csatornaváltás, magyarázta a szakember. Ugyanis nem a közétkeztetésben és az éttermekben ették a húst az emberek, hanem otthon. Viszont az ehhez történő hús alapanyag megvásárlása a kiskereskedelmei láncoknál jelent meg, amelyeknél ez a mennyiségű igény korábban nem jelentkezett. Vagyis nem fogyasztottunk el több húst, csak úgy tűnt, mintha hatalmas húsmennyiségek kezdenének el mozogni a fogyasztókhoz.

Azok a kicsi és közepes méretű cégek, amelyek a helyi óvoda és iskola, valamint egy helyi étterem ellátására szakosodtak, azok bizony ma nincsenek könnyű helyzetben, és nem futnak 100%-os kapacitáson

- fogalmazott Éder Tamás.

Fotó: Portfolio / Stiller Ákos

A műsorban arról is szó esett, hogy a sertéspestis miatt megjelent kínai kereslet az Európai Unióban jelentősen felverte az alapanyagárakat, az áremelkedést azonban a termelők nem hárították át a vevőkre. A világ legnagyobb sertéstenyésztője és sertéshús előállítója Kína, amely több mint egy éve szembesült az afrikai sertéspestis terjedésével. Becslések szerint azóta a kínai állomány közel fele vagy elpusztult, vagy kényszervágásra került. Úgyhogy a kínaiak óriási kereslettel jelentek meg a világpiacon, fölverve a világpiaci árat, ismertette Éder Tamás. Ennek nyomán az egyik legnagyobb exportáló az Európai Unió lett, amely több mint 80%-kal növelte egy év alatt a kivitelét a kínai piacra.

Ez viszont az árakban is megjelent, és mintegy 50%-kal magasabb áron határozta meg az élő sertés árát, vagyis ennyivel nőtt egy év alatt a vágóhidak számára legfontosabb alapanyag, a disznó ára. Ennyivel kap ma többet egy sertéstenyésztő gazda a hízójáért, mint egy évvel ezelőtt

- mondta Éder Tamás.

Mindeközben az élelmiszeriparban, és ezen belül a húsiparban is, jelentős, évi 10%-os bérnövekedés ment végbe az elmúlt két esztendőben, ahogyan az energiahordozók költségének a növekedése is megfigyelhető volt. Vagyis a három legfontosabb önköltséges tényező, finoman szólva is drasztikus emelkedésen ment keresztül, amit a húsipar a mai napig nem volt képest teljes egészében áttenni a fogyasztói árakba, emelte ki szövetség elnöke.

Éder Tamás példaként említette, hogy a sertés tőkehús fogyasztói árának növekedése 25-30% között van, míg a húskészítményeké 20% körül, de az az önköltségnövekedés, amivel a vágó szektor szembesült, az még nincs teljes mértékben benne a fogyasztói árakban. Vagyis az ágazat vélhetően jelentős veszteséget tudhatott be az elmúlt egy évben, és már a koronavírus megjelenése előtt is nehéz gazdasági helyzetbe került. És ami az elmúlt napokban, illetve hetekben zajlik, csak további problémákat jelent az ágazat szereplői számára. Az önköltségnövekedés egyik pillanatról a másikra történő áthárítása viszont potenciálisan olyan mértékű fogyasztásvesztést eredményezhet, amit a cégek viszont nem mertek megkockáztatni, tette hozzá Éder Tamás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?