Ez már biztos: a lengyel gyümölcsösöket sem kímélte a tavaszi fagy

Ez már biztos: a lengyel gyümölcsösöket sem kímélte a tavaszi fagy

agrarszektor.hu
Az idei évben a lengyel alma mennyisége a WAPA által augusztus 6-án közzétett termésbecslés szerint 3,4 millió tonna körül lehet. Az IHS Markit és más források ennél mintegy 500 ezer tonnával nagyobb mennyiségre számítottak, de a lengyel termelők ragaszkodnak álláspontjukhoz, mely szerint a tavaszi fagyok a becsültnél nagyobb kiesést okoztak. Egyesek szerint a termés még a WAPA előrejelzésében szereplő 3,4 millió tonnánál is kisebb lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 3,4 millió tonna körüli termés történelmileg még mindig jelentősnek számít Lengyelországban, ahol egyébként minden 3 millió tonnás termést meghaladó év annak számít, jóllehet az utóbbi években 4,5-5,0 millió tonnás terméspotenciállal rendelkeznek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A tavalyi szintet fél millió tonnával meghaladó termés ellenére úgy tűnik, az árak nem lesznek olyan alacsonyan, mint ahogyan azt elsőre várták.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Az elmúlt hetekben ipari alma ára némileg emelkedett és 0,4 - 0,6 PLN között mozgott, ami 90 - 135 EUR tonnánkénti árat jelent. Az IHS Markit forrásai úgy nyilatkoztak, a júliusi termésritkításból idén kevesebb gyümölcs került a feldolgozókba. Az ebből készült sűrítményt a később feldolgozott tételek savasságának beállítására használják. A ritkítás során lekerülő almát az iparági szereplők mindig kíváncsian figyelik, mivel az egyfajta indikátor, mennyiségéből az adott év várható hozamára, a gyümölcsök állapotából pedig a várható minőségre és a betakarítás kezdetére is következtetni lehet. Az idei évben ezért az almáért 0,35 - 0,40 PLN árat fizettek, ami 8 - 9 eurócentnek felel meg. Július közepén a frisspiaci korai nyári almák - mint a Geneva, Papierówka, Julia vagy Close - induló ára magas volt, 5 - 6 PLN/kg (júliusban 1 PLN 79,12 HUF volt).

Az almasűrítmény árak csökkenést nem mutatnak, még mindig 1,2 EUR (1,41 USD) körül mozog a kilónkénti ex-works (azaz gyári) ár. Az egyik feldolgozóipari szereplő úgy kommentálta a jelenlegi helyzetet: "1,8 - 2,2 százalék savtartalom mellett 1,15 - 1,17 euró között adjuk a sűrítményt, a volumenek nem nagyok, ide is, oda is egy kicsi". Ez az ár feltehetően az alacsony savtartalmú tételekre vonatkozik, az IHS Markit információi szerint a magas, 3,5 - 4 % közötti savtartalmú sűrítmény ára az 1,3 - 1,5 EUR/kg tartományban mozog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03