Jó hírt kaptak a mákos bejgli rajongók

agrarszektor.hu
Kiemelkedően jó volt Magyarországon a máktermés. Ez azért jelentős hír, mert a mák egy kényes és kockázatos növény, mondta el az InfoRádiónak Pájtli József termelő, aki Tamásiban már évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel.

Miután a mák nagyon apró szemű növény, ezért csak nagyon sekélyen, másfél-két centi mélyen szabad vetni, emiatt aztán nagyban kitett az időjárásnak, elsősorban a kiszáradásnak. Azonban néhány tíz milliméternyi öntözést követően ígéretes kelés várható, írta meg az Infostart Pájtli József termelő meglátásait, aki arra is kitért, hogy az őszi mák, szemben a tavaszival, másfélszer többet képes teremni.

A máktermesztés további problematikus része, hogy a növény nemcsak a gyomokra, hanem a gyomirtó szerekre is érzékeny, ezért külön figyelmet kell fordítani arra is, hogy az adott területen milyen gyomflóra található. Azonban már léteznek olyan készítmények, amelyek rezisztenssé teszik a növényt, miközben széles hatásspektrumúak a gyomokkal szemben.

Bár általánosságban a tavaszi aszály nagy kárt tehet a növényben, amiből idén is bőven kijutott, ennek ellenére a kívánt csapadék időben érkezett, ennek köszönhetően pedig minden idők egyik legjobb máktermését hozta az idei év. A túlzott csapadék virágzáskor okozhat gondot, gátolva a rovarok, elsősorban a méhek beporzó tevékenységét.

A máknak két fajtája különböztethető meg, van az étkezési és az úgynevezett alkaloid, mely utóbbit ipari célra termesztik. A növény termesztése ugyanakkor bejelentés-kötelezett, melynek során igazolni kell a vetőmag származását.

Magyarországon már az 1800-as években is termesztettek mákot, ami egykor kézi egyelést igényelt, mára azonban különféle vetőgépek segítségével végzik. A már említett vetés utáni csapadékon, illetve öntözésen túl a mák nagyban igényli a megfelelő tápanyagutánpótlást is ahhoz, hogy normálisan ki tudjon fejlődni

- jegyezte meg Pájtli József.

A mák, mint látható, egy igen kockázatos növény. Ami sokakat eltántorít a termesztésétől, az az, hogy még profitot sem hoz minden évben, miután eltérő a piaci kereslet rá évjáratonként. Ezért kisebb a gazdák érdeklődése a termesztése iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?