Hatalmas bejelentést tett a Sió gyümölcslégyártó: ez sok mindent megváltoztathat

Hatalmas bejelentést tett a Sió gyümölcslégyártó: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
Az Eckes-Granini Csoport és leányvállalatai (Magyarországon a SIÓ-Eckes) 2021-től egész Európában klímasemlegesek lettek, mivel teljes mértékben ellensúlyozzák károsanyag-kibocsátásukat. A hitelesített kompenzáció érdekében a teljes cégcsoport csatlakozott a brazíliai Portelben folyó nemzetközi klímavédelmi programhoz, amellyel évente a becslések szerint 17.872 hektár trópusi esőerdő megóvását támogatja az Amazonas-medencében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vállalatcsoport működésének alappillére a gyümölcs és a természet, amelyben terem. Éppen ezért a cég évek óta dolgozik azon, hogy a gyümölcslégyártási tevékenysége környezeti teljesítményét javítsa. Komplex, 6 pillérre épülő fenntarthatósági stratégiájával a teljes működést lefedi, konkrét, mérhető lépéseket téve a környezetvédelem érdekében. A stratégia "Klímavédelem" pillérje keretében 2021. januártól fontos mérföldkövet ért el a vállalatcsoport.

Az Eckes-Granini és a ClimatePartner - nemzetközi klímavédelmi szolgáltató vállalat - együttműködése révén felmérték a vállalat teljes szén-dioxid kibocsátását, majd annak kompenzálásán keresztül tudott megvalósulni a klímasemlegesség. Ennek hitelesítéséhez a kompenzálás során egy fejlődő országban zajló klímavédelmi projekthez szükséges csatlakozni: az Eckes-Granini Csoport a brazíliai Portelben folyó erdővédelmi programot támogatja, amely évente összesen mintegy 151 ezer hektárnyi területet véd meg a kiirtástól az Amazonas esőerdőben, a Föld tüdejében.

A nemzetközileg elismert klímavédelmi program részeként olyan, alternatív megélhetést biztosító brazíliai oktatási kezdeményezéseket is támogatnak, amelyek segítségével esőerdőőröket képeznek, és figyelmet fordítanak a helyi lakosság edukációjára is. A Brazíliában folyó klímavédelmi kezdeményezés azért fontos, mert a hatalmas kiterjedésű trópusi esőerdők oxigént termelnek és hatékonyan megkötik a levegőben szálló port is, amivel számottevően csökkentik a légkör szén-dioxid szintjét. A jelenleg fennálló problémát jól szemlélteti, hogy 2019 augusztusa és 2020 júliusa között összesen 11.088 négyzetkilométernyi növényzet semmisült meg, ez 9,5%-kal több, mint az előző 12 hónapban. Amazóniában 2008 óta, azaz 12 éve nem pusztult el ekkora területű esőerdő.

Kovács Ágnes, az Eckes-Granini Csoport Marketing és Innovációs vezetője elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a SIÓ-Eckes már teljesen klímasemlegesen működik, ezzel ellensúlyozva ökológiai lábnyomát. A vállalatcsoport kitűzött célja, hogy mérhető módon járuljon hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A ClimatePartnerrel együttműködve a jövőben is egyre hatékonyabb és átfogóbb klímavédelmi intézkedések megvalósításán fognak dolgozni, ismertette Kovács Ágnes, hozzátéve, hogy a hazai szinteken is a fenntartható fejlődés stratégiája mentén haladnak.

Az elmúlt években többek között biológiailag lebomló szívószálat vezettünk be, folyamatosan dolgozunk csomagolásaink még fenntarthatóbbá tételén, valamint működésünk 100%-ban megújuló energiára állt át és új vízszűrő berendezésünkkel körülbelül 20%-kal tudtuk csökkenteni szennyvíz kibocsátásunkat. Hisszük, hogy ezt a szemléletet beépítve a mindennapjainkba és a konkrét, mérhető tettekkel folyamatosan tudunk fejlődni

- mondta el Kovács Ágnes a SIÓ-Eckes siófoki gyárában megrendezett eseményen.

A mérföldkövet bejelentő eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivő is, aki üdvözölte Magyarország vezető gyümölcslégyártó vállalatának környezetvédelmi elkötelezettségét. A kormányszóvivő asszony elmondta, hogy a magyar kormánynak határozott klímavédelmi céljai, intézkedései vannak. Közel egy éve fogadta el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, és eredményesen és következetesen halad vállalásainak teljesítése felé.

Mindig örülünk, ha ebben szövetségesekre is találunk. A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik, amiben a cégeknek, gazdasági társaságoknak is kiemelt szerepük van. Az ambiciózus célok megvalósításához fontos az átfogó és tartós szemléletformálás, hiszen a klímaváltozás mindenki közös ügye

- mondta Szentkirályi Alexandra.

A vállalatcsoport fenntarthatósági stratégiájáról és programjairól itt és itt lehet részletesebben olvasni.

(A cikkben szereplő képek a SIÓ-Eckes Kft. tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58