Már a romlandó ételt sem kell lefagyasztani: meglepő módszerrel tartósítana egy cég

Már a romlandó ételt sem kell lefagyasztani: meglepő módszerrel tartósítana egy cég

agrarszektor.hu
Szén-dioxiddal tartósítaná egy cég az élelmiszereket, hogy fagyasztó helyett akár a polcon is lehessen tartani őket. A fagyasztott sült krumplin már működik a módszer.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók - írja a HVG. A Farther Farms megoldásának alapja hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket. A vállalkozás ehelyett nyomású, viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, ami a kísérleteik során ugyancsak hatékonynak bizonyult a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatok inaktiválásában. A módszer előnye, hogy a tápértékéből alig veszít az élelmiszer, a felhasznált szén-dioxid pedig egy zárt rendszerben újra felhasználható.

A Farther Farms elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tartósítására tervez összpontosítani. A félkész sültkrumplinál már működik a módszerük: ahelyett, hogy fagyasztani kellene, akár a polcon, szobahőmérsékleten is eláll 90 napon át. A megoldást zöldségeken, salsa szószon, tejtermékeken és főtt csirkehúson is sikerrel tesztelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03