Most már biztos: drágább lesz idén a karácsonyi halászlé

Most már biztos: drágább lesz idén a karácsonyi halászlé

agrarszektor.hu
A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog idén karácsonyra a hal, és így az ünnepi halászlé is. A szakemberek szerint biztosan nem lesz ezer forint alatt a ponty kilója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon, és habár a nyári aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból - keszeg és süllő - kevesebb van, de a pontyállomány bőséges, és a karácsonyi ünnepekre biztosan lesz kielégítő mennyiség - írja a sonline.hu. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt biztosan drágulni fog a hal idén karácsonyra. Kiemelte, a ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik, és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni. Idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója. Hozzátette, a ponty az ünnepek örök slágere, de egyre többen esznek harcsát is.

Elmondta azt is: a hazai multiáruházakba, halboltokba szállítanak itthon, a többletből jut külföldre, Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is. A tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, majd ezt követően a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat. 

Karácsonyra mintegy 80-90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez

 - tájékoztatott a vezérigazgató. Karácsonykor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Jelenleg 6,7 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban, az unió polgárai átlagban 24-25 kilogrammot esznek évente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?