Ez most komoly? Bármikor eltűnhet a boltok polcairól a mustár

Ez most komoly? Bármikor eltűnhet a boltok polcairól a mustár

agrarszektor.hu
Egyre gyakrabban hiányzik a mustár Franciaországban a boltok polcairól, és habár a franciák rajonganak érte, egyre nehezebb jutnak hozzá a termékhez az utóbbi hetekben. Ugyanakkor a hiány a napokban megjelent az olasz üzletekben is, és a francia-olasz sajtó tájékoztatása szerint a teljes európai ellátás akadozik.

A mustárra az első csapást a klímaváltozás mérte, a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termés körülbelül a felét - írja a g7.hu. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős része azonban idén nem érkezik meg.

Eredetileg az volt a terv, hogy a kanadai kiesést ukrán és esetleg orosz mustárral pótolják majd, a háború miatt azonban az ukrán forrás nem elérhető, az orosz importot pedig a szankciók lehetetlenítik el. És ha mindez nem lenne elég, a kanadai termelők a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a termesztéssel, és inkább más gabonákra váltottak. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is beszűkült. A franciák rendesen pórul jártak, hiszen mindezek mellett már korábban felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mondván, nincs benne elég nyereség, és a növényeket támadó károsítók ellen sem tudtak hatásosan védekezni. A mostani történtek hatására a franciák újra felpörgetnék a mustártermesztést az országban, és az iparág vezetői is azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak. Ugyanakkor amíg ez a folyamat nem történik meg, addig a mustár gyakori hiánycikk marad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?